TRAUMATISME CRANIAL, UN ACCIDENT ESPORTIU MOLT GREU


COMMOCIOCEREBRAL

Les lesions al cap són un tipus de patologia bastant freqüent en el futbol com a conseqüència d’accions tècniques que es realitzen utilitzant el cap o exposant-la a cops amb altres jugadors o amb elements materials del terreny de joc.

Quan es parla de traumatismes cranioencefàlics es fa referència a cops que s’ocasionen al cap i que poden generar alteracions en les funcions cerebrals anat des d’un simple bony al cap fins a una greu lesió cerebral.

Aquests poden produir-se en qualsevol acció del joc, ja sigui als entrenaments o als partits. Les exigències del futbol són tant altes moltes vegades, que per voler realitzat de la manera més eficaç les diferents accions tècniques, s’acaben generant lesions a un company o a sí mateix.

Durant la temporada 2015-2016, la Mutualitat Catalana de Futbolistes va registrar un total de 1.213 lesions de cap, de les quals 239 van derivar en commocions cerebrals. Una xifre que hem de tenir en compte. En el que portem de temporada, diversos jugadors han patit greus lesions de cap amb pèrdua de coneixement, actualment aquests jugadors estan en procès de recuperació.

En aquest reportatge analitzarem els traumatismes cranioencefàlics, els seus símptomes i signes, els primers auxilis, les conseqüències i els consells per evitar-los.

CAUSES DELS TRAUMATISMES CRANIALS:

Al futbol, els traumatismes cranioencefàlics poden ocasionar-se per:

– Cops de caps entre dos jugadors.

– Cops de colze.

– Puntades o cops de genoll als porters quants aquests surten per atrapar una pilota.

– Cops contra la porteria.

Un traumatisme cranioencefàlic pot generar alteracions en les funcions cerebrals a causa d’una commoció cerebral.

CONSEQÜÈNCIES:

Per regla general, els danys més freqüents d’un traumatisme són els següents:

– Talls.

– Hemorràgies nasals i fractures òssies.

– Fractures òssies en diverses parts de la cara.

– Lesions a la retina de l’ull.

– Commocions cerebrals.

SÍMPTOMES:ATURDIMENT

Els símptomes o signes de les alteracions en les funcions cerebrals són:

– Qualsevol període de pèrdua o disminució del nivell de consciència.

– Pèrdua de la memòria immediatament anteriors al cop (amnèsia retrògrada) o immediatament posteriors del traumatisme (amnèsia anterògrada).

– Dèficits neurològics: astènia, pèrdua de l’equilibri, trastorns visuals, dispràxia (dificultat a l’hora dels moviments físics), parèsia (pèrdua motricitat dels músculs), pèrdua sensitiva, afàsia, etc.

– Qualsevol alteració de l’estat mental al moment del traumatisme (confusió, desorientació, pensament alentit, etc…)

– Altres evidències de patologia cerebral que poden incloure evidència visual, neuroradiològica, o confirmació del dany cerebral per proves de laboratori.

Aquests signes o símptomes poden aparèixer hores o dies desprès d’haver patit un contratemps, per això, no és d’estranyar que els futbolistes al patir un traumatisme cranial estiguin diversos dies en observació a l’hospital.

És el cas del basament intern cerebral, ja que la persona pot presentat un estat físic extern, aparentment normal, i podria haver-hi problemes de sagnat.

La commoció cerebral que pot generar-se a partir d’un traumatisme cerebral es classifica, en funció del nivell de consciència, en tres graus:

– Lleu: Es caracteritza per una pèrdua de consciència inferior a 30 minuts que poden incloure mals de cap, confusió o amnèsia.

– Moderat: El jugador que pateix aquest estadi, es troba en un estat d’estupor, és a dir està conscient però mig adormit, disminuint-se la seva lucidesa mental.

– Greu: El pacient té un estat comatós, no pot seguir ordres i pateix de lesions neurològiques, incapaç d’obrir els ulls. Hi ha fractura al crani i/o hemorràgia intracranial. De produir-se el jugador hauria de ser ingressat el més ràpid possible en la UCI amb ventilació mecànica controlant la via aèria.

PRIMERS AUXILIS:

Són molt importants els primers auxilis en aquest tipus de lesions perquè de la mateixa manera que passen altres lesions poden salvar la vida d’un esportista.

S’ha de demanat suport mèdic immediat si el futbolista:

– Es troba somnolent.

– Es comporta de manera anormal.

– Presenta un fort dolor al cap.

– Té les pupil·les (la part central i fosca de l’ull) de mides diferents.

– És incapaç de moure alguna de les seves extremitats.

– Perd el coneixement, encara que sigui breument.

– Vomita.

En cas d’una contusió cerebral moderada o greu, s’ha d’avisar al número d’emergències de la Mutualitat Catalana de Futbolistes (902108361) o al 112, revisar les vies respiratòries i la circulació així com realitzar el boca a boca en cas que sigui necessari. En cas de que el futbolista es trobi inconscient se l’haurà de tractar com si tingues un dany vertebral, immobilitzant el coll. S’hauria de taponar el sagnat, amb gases estèrils. En cas de vòmit s’hauria de girar el cap a un costat per evitar ofegaments.

MESURES DE PREVENCIÓ:

casco protectorEn un esport com el futbol és complicat preveure aquest tipus de lesions perquè la utilització de cascos o protectors de cap resulten molt molestos per al futbolista. No obstant l’ús d’aquests protectors seran imprescindibles quan el jugador hagi patit una lesió al cap.

Alguns estudis suggereixen la necessitat d’incorporar els cascos en alguns jugadors com són