FRACTURES DE COLZE


FRACTURA CODO

Les fractures de colze poden ser el resultat d’una caiguda, un cop directe al colze o una torsió del braç. A més a més de la fractura pot haver esquinços, distensions o luxacions. S’utilitzen radiografies per confirmar si hi ha fractura i si els ossos estan fora de lloc. De vegades podria necessitar-se una tomografia computeritzada per obtenir més informació.

Causes:

Entre els diferents tipus de fractures del colze el poden citar:

Fractures del cap i el coll del ràdio:

El dolor és pitjor quan es rota l’avantbraç (quan se li dona la volta a la palma de la ma cap amunt i cap avall). El tractament d’aquesta fractura depèn de la quantitat i la mida  dels fragments de l’os.  Les fractures complexes sovint necessiten cirurgia per reparar i estabilitzar els fragments, o per extreure o reemplaçar el cap del ràdio si hi ha masses fragments d’os.

Fractures olecrenianes:

Aquestes fractures per regla general estan desplaçades i necessiten cirurgia. Els fragments dels ossos es tornen a alinear i s’uneixen amb claus, plaques o cargols.

Fractures d’húmer distal:

Aquestes fractures les tenen habitualment els nens i la gent gran. Aquest tipus de fractures poden estar associades a lesions en els nervis i en les arteries; tenen que ser avaluades per un metge. Aquestes fractures per regla general necessiten una reparació quirúrgica amb plaques i cargols, a menys que siguin estables.

Símptomes de fractura al colze:

Alguns signes d’una possible fractura en el colze i al voltant del colze poden ser dolor, inflamació, blaus i rigidesa. És possible que en el moment en que es pateix la lesió, es noti o senti un espetec o una petita “explosió”. Una deformitat visible pot significar que els ossos estiguin fora de lloc, o que l’articulació del colze estigui luxada. Pot haver-hi endormiscament o debilitat en el braç, el canell i la mà.

Tractament:

Les fractures que estiguin fora de lloc o són inestables son les amb més probabilitat necessiten cirurgia. Un procediment quirúrgic reemplaça i estabilitza els fragments, o extrau els fragments dels ossos. Sempre que una fractura sigui oberta (que la pell damunt de la fractura s’hagi obert), es necessita cirurgia urgent per netejar la ferida i l’os i reduir al mínim el risc d’infecció.

Per regla general, s’utilitzen tractaments no quirúrgics, com un cabestrell o un guix, quan hi ha poc risc de que els ossos surtin del seu lloc o quan la posició dels ossos és acceptable. L’edat també és un factor important quan es tracta dels ossos del colze. Els guixos s’utilitzen en més freqüència en els nens, ja que el risc d’aquests de presentar rigidesa es baix; però, en un adult, la rigidesa es molt més probable. Sovint s’utilitza la rehabilitació dirigida pel metge per maximitzar el moviment i reduir la probabilitat de rigidesa en el colze. Això podria incloure exercicis, massatge a la cicatriu, ecografia, calor, gel i tabletes que estiren l’articulació.