TRACTAMENT DE L’UNGLA DEL PEU ENCARNADA


unglaencarnadaL’ungla del peu encarnada és un dels problemes més freqüents de dolor en els dits del peu que fa molt difícil la pràctica del nostre esport favorit, el futbol. La inflamació de la zona al voltant de l’ungla és la causa del dolor. La majoria de tractaments mitjançant solucions o cures aconsegueixen millorar aquest problema. L’ungla del peu encarnada es produeix per una alteració del creixement de l’ungla que queda soterrada en la pell del dit del peu, produint un dolor intens, edema, inflamació i fins i tot pot produir una infecció a la bora de la ungla, el que es coneix com ungla del peu encarnada infectada.  

Causes de l’ungla del peu encarnada:

Existeixen varies causes que poden provocar l’ungla del peu encarnada, la principal causa és el tipus d’ungla que té cada persona. Les ungles corbades o grans són un factor de risc per desenvolupar una ungla del peu encarnada. Altres causes com el tall no adequat de les ungles, l’ús de sabates estrets, la contusió en el dit, són altres dels motius que poden produir aquest mal de la ungla del peu encarnada.

Aquesta patologia pot donar-se tant en persones grans com en nens.

Símptomes i diagnòstic de l’ungla del peu encarnada:

Els principals símptomes de l’ungla del peu encarnada és el dolor de la part lateral o medial de l’ungla que es troba a la zona de la pell, progressivament es va desenvolupant, a part del dolor, un enrogiment de la zona. Si no es tracta adequadament pot acabar infectant-se la zona el que incrementa molt el dolor generant supuració i mala olor.

El diagnòstic és bàsicament clínic o per inspecció de la mateixa ungla. És important pel tractament si existeix una infecció de l’ungla del peu encarnada.

Tractament de l’ungla del peu encarnada:

Es recomana realitzar un tractament adequat i de forma precoç en el cas que sospiteu que es tracta d’una ungla del peu encarnada ja que si espereu molt pot infectar-se i necessitar l’ús d’antibiòtics.

Es recomana el rentat o immersió del peu en aigua calenta. D’aquesta forma s’estovarà l’ungla i es podrà realitzar una neteja de la zona que rodeja l’ungla així com el tall de la mateixa. Podeu utilitzar sal u altres solucions amb l’aigua calenta per desinfectar-la.

Una de les parts claus del tractament és mantenir sempre la zona molt seca. Es recomana l’ús d’un petit cotó entre l’ungla i el peu per deixar espai per que es sequi. La utilització de cremes amb poder antisèptic com el iode i altres similars donen bons resultats en el tractament.

Si hi ha infecció a la zona de l’ungla es recomana l’ús de cremes amb antibiòtic per controlar la infecció.

El principal tractament és un bon tall de l’ungla del peu. Un tall recte. Utilitzar una sabata ampla que no pressioni els dits.

Tractament quirúrgic d’una ungla del peu encarnada:

Si amb els tractaments la zona de la ungla no millora es recomana un tractament quirúrgic. La cirurgia ofereix bons resultats per aquests problemes quan són molt extrems, i sobre tot elimina el dolor.

Es tracta d’una cirurgia ambulatòria sota anestèsia local del  dit.