GUIA D’ALIMENTS RECOMANATS ABANS DE FER ESPORT


 

mujerpasta

A continuació us exposem una taula orientativa dels aliments recomanats i els no recomanats el dia que tinguis un partit de futbol o qualsevol altre proba esportiva.

Ja vam informar en altre article que s’ha de menjar dues hores abans d’un partit, i que si aquest és molt d’hora hem de fer un sopar, la nit anterior, abundant en hidrats de carbono d’efecte retardat, bàsicament pastes.

Aquí trobareu de l’aliment que escolliu per dinar, el més recomanable i el menys.

ALIMENTRECOMANATNO RECOMANAT
Pa i productes de panificació i pastisseria

Pa integral, biscotes integrals, pa mixta,

Pa de pessic casolans, productes de panificació i pastisseria amb poc greix, galetes integrals.

Pastissos de pasta de full, empanades, pastissos de crema, productes amb matèria grassa (xurros, bunyols, berlineses) productes amb mantega de porc, pastissos freds de tota mena, pastissos xocolata i/o nata i similars.
Pastes alimentàriesFlocs de cereals integrals, pasta i arròs integrals, germen de blat.Preparats rics en greix i molt condimentats
PatatesPuré de patates, patata cuita amb pell, patata bullida.Totes les formes que incloguin greix (fregits, saltejats, truita, …

Verdures/

Ensalades

Verdura fresca, ofegades i en puréEvitar les flatulentes el dia anterior a una competició (coliflor, cues de Brussel·les…)
FruitaFruita fresca, fruita seca (petites quantitats) compota de fruita.
Sucre i dolçosPastissets de fruites seques, crispetes, barretes de musli, mel i confitures en petites quantitats.Glucosa, dolços enganxosos de tota mena, sucre en grans quantitats.

Ous

Aliments

Farinacis

Ous passats per aigua, truita a la francesa sense matèria grassa, ous al plat, brou amb ou dur, creps.Ous crus (batuts amb llet)

Productes

lactis

Llet per beure, productes de llet agra, mató, batuts, sèrum de llet, formatges magres.Tots els formatges grassos, extra-grassos. Rocafort, Gorgonzola. No es recomana prendre llet immediatament desprès del final partit.

Per untar

el pa

Mantega, margarina vegetal no hidrogenada, crema de cacauet.Mantega de porc, mantega de cacau.
Carn i productes càrnicsCarn magra, embotits magres, aus i caça.Embotits (salami, botifarres, paté, pernill fumat i carn de porc fumada molt salada o adobada, salsitxes. Empanades, arrebossats. La cansalada, els fumats, carn de ànec, oca i caça.
Peixos

Peix amb poc greix (bacallà, lluç, rap, truita, esturió, orada i llenguado). Tots els bullits, ofegats o a la graella.

El peix és de més fàcil digestió que no pas les carns.

Es recomana un consum menor de tots els peixos greixosos (arengades, sardina, verat, anxova). Les conserves de peix com la sardina, tonyina o musclos en oli.

Les formes de cuinar: arrebossats i fregits.
SalsesAmanit amb suc de llimona, moltes herbes aromàtiques i una mica d’oli.Totes les que es fan amb greix, mantega o nata.
SopesBrou de peix o de verdura magres (amb arròs o pasta): sopa de patates.Brous greixosos
BegudesAigua mineral, te, sucs de fruites, sucs de fruites amb aigua mineral amb gas , sucs d’hortalisses com tomàquet o pastanaga, cervesa de malta, begudes electrolítiques.Begudes refrescants dolces, i alcohol de qualsevol tipus.