ARTROSI DE TURMELL


artrositobillo

L’artrosi del turmell és el desgast progressiu del cartílag de l’articulació del mateix. Aquesta articulació és clau per la marxa i realitza la distribució de la força i el moviment entre el maluc– genoll i el peu. Una de les particularitats de l’articulació del turmell és que la superfície articular és molt petita i ha de suportar tot el pes del cos.

Quina és la causa més important d’artrosi del turmell?

Aquest desgast de l’articulació del turmell es produeix principalment desprès de traumatismes en l’articulació que alteren l’anatomia de la mateixa. És a dir, la principal causa de l’artrosi de turmell és una causa post traumàtica.

Les fractures de turmell, les fractures del piló tibial o les fractures de l’astràgal poden originar amb el temps aquesta artrosi  en el turmell. Per això, és molt important operar aquest tipus de fractures per deixar-les el més anatòmicament correctes, però malgrat això amb el temps poden generar artrosi.

Una de les principals causes de l’artrosi del turmell és la inestabilitat del turmell, els continus microtraumatismes del turmell en una articulació inestable genera amb el pas del tems un desgast de la zona.

Certes malalties sistèmiques com l’artritis reumàtica poden generar una lesió de l’articulació que evolucioni cap a una artrosi del turmell.

Tractament de l’artrosi del turmell:

En principi és recomana l’ús de plantilles per acomodar i corregir la deformitat del peu i d’aquesta forma reduir la força de l’impacte de la marxa en el turmell i millorar el dolor. També l’ús de sabates que ens ajudin a tenir una bona mobilitat del turmell. La utilització d’alguns fàrmacs ajudaran a una millora del dolor provocat per aquesta artrosi de turmell.

Si aquests tractaments inicials no milloren el dolor, serà necessari fer infiltracions articulars d’àcid  hialurònic o corticoides. Les infiltracions milloren la mobilitat de l’articulació ja que tenen un efecte de lubrificació en el turmell, apaivagant el dolor.

En els casos més conflictius d’artrosi de turmell. S’acabarà amb un tractament mitjançant cirurgia. Existeixen varies tècniques quirúrgiques que dependran del grau i severitat de l’artrosi i de l’alineació del turmell:

  • Artroscòpia del turmell.
  • Osteotomies periarticulars (re alinear).
  • Fixació del turmell.
  • Pròtesi total del turmell.