EL FUTUR DE LA MEDICINA DEL FUTBOL A ESTUDI


congresfutbolDes de dissabte al dia d’avui, es celebra en les instal·lacions del FC Barcelona el Congres Mundial de Medicina “The Future of Football Medicine” amb una notable participació dels nostres metges de la Mutualitat Catalana de Futbolistes.

Es tracta del millor congres del món sobre medicina del futbol. Un total de cinc metges de la Mutualitat han participat amb la presentació dels seus treballs, tots ells de l’equip que lidera el Dr. Ramon Cugat, que aquest migdia ha presentat la seva ponència sobre  cèl·lules mare.

                      IMG-20170515-WA0005                    IMG-20170515-WA0007                                                                                                                   IMG-20170515-WA0004

El Dr. Pedro Álvarez va exposar la seva conferència sobre la tensiomiografia en el lligament creuat anterior en el futbolista. El seu company de la Mutualitat, el Dr. Gilbert Steinbacher, va dedicar la seva participació en aquest prestigiós Congres per parlar del menisc lateral hipermóvil, amb un estudi únic al món de la medicina esportiva fet sobre 30 pacients, tots ells jugadors de la Federació Catalana de Futbol.

                          IMG-20170515-WA0002                                                        IMG-20170515-WA0001

Un altre dels metges de la Mutualitat Catalana de Futbolistes, el Dr. Eduard Alentorn, ha presentant un extens estudi sobre la epidemiologia de totes les lesions de la Mutualitat Catalana de Futbolistes aquests darrers anys, sobre un total de 125.251 jugadors, durant les temporades 2011-2016. No ha estat l’únic informe que han presentat els nostres metges. El Dr.David Barastegui s’ha encarregar de mostrar quins són els factors de risc en la lesió del lligament creuat anterior, desprès de fer un estudi sobre 740 jugadors de la FCF. Conclusions interessants com que els centrals són els que més es lesionen de LCA (Lligament Creuat Anterior),  i per mecanisme de contacte directe; què  les noies tenen una sinistralitat d’aquesta lesió 3 vegades més que els nois. Al futbol sala la posició més castigada per aquesta lesió és la del punta. L’estudi demostra, a més a més, que els jugadors és lesionen més durant els mesos d’Octubre/Novembre i Març/Abril, períodes que coincideixen dos mesos desprès de vacances d’estiu i Nadal.

Una altre de les ponents ha estat la Dra. Marta Rius que ha presentat un estudi ecogràfic per l’obtenció d’empelt de tendó rotulià per la reconstrucció del lligament creuat.

                                                                                    IMG-20170515-WA0003

El Congrés Mundial “The Future of Football Medicine” ha comptat amb els principals traumatòlegs de tot el món, i molt probablement es tornarà a celebrar a les instal·lacions del FC Barcelona la pròxima edició.