LA RELLEVÀNCIA DE L’ALINEACIÓ DELS GENOLLS I TURMELLS


genuvalgum

Què vol dir genoll var?

Rep el nom de genoll var (genu varum) la forma arquejada de les cames quan el nen està dempeus, és a dir, una alineació de les extremitats inferiors en la qual mentre els turmell es toquen els genolls estan separats.

Què vol dir genoll valg?

Rep el nom de genoll valg (genu valgum) la forma d’”X” de les cames quan el nen està dempeus, és a dir, una alineació de les extremitats inferiors en la qual mentre els genolls es toquen els turmells estan separats.

captura

Quina és l’aparença normal de les cames als nens?

El desenvolupament habitual (“fisiològic”) de les cames del nen sovint comporta, durant el primer any de vida, una alineació arquejada cap enfora dels membres inferiors. Són els genolls vars fisiològics o normals per aquesta edat. Els pares acostumen a detectar aquesta aparença “fisiològica” quan el nen comença a fer les primeres passes. La tendència natural d’aquests genolls vars és cap a la resolució espontània desprès dels 18 mesos d’edat i fins als 3 anys. A partir d’aquesta edat molts nens tendeixen de manera progressiva a desenvolupar uns genolls valgs que habitualment s’han resolt cap als 7 anys d’edat.

On es produeixen aquestes deformitats?

En general, aquestes deformitats es localitzen a nivell dels genolls o molt a prop, per exemple a la part superior de la tíbia. De totes maneres, convé recordar que la flexió dels genolls augmenta l’aparença en var, mentre el recurvatum (flexió ca endavant dels genolls) augmenta l’aparença en valg.

Quan són preocupants aquestes deformitats?

La majoria de les vegades el genoll var i el genoll valg del nen es resolen espontàniament. Quan aquestes deformitats no desapareixen o fins i tot augmenten o quan són més accentuades o només presents en una sola extremitat, cal sospitar que pot tractar-se d’una forma potencialment progressiva, és a dir, que pot empitjorar amb el temps.

Entre aquestes formes patològiques estan:

  • La malaltia de Blount.
  • Diferents tipus de raquitismes.
  • Afeccions òssies generalitzades.
  • Seqüeles de traumatismes.
  • Infeccions

Quan serà necessari tractament?

En les formes “fisiològiques”, l’eficàcia correctora dels tractaments anomenats tradicionals, com els exercicis d’estirament, les falques internes o externes, les fèrules desrotatòries o les fèrules tipus “sirena”, mai ha estat demostrades.