FRACTURA DE CÚBIT I RADI


cubittiradi

Una fractura de cúbit i radi és un trencament d’algun o dels dos ossos del braç. Pot passar a prop del canell, en l’extrem més allunyat del os (distal), al mig del avantbraç, o prop del colze en l’extrem superior de l’os (proximal). Els ossos d’un nen estan subjectes a una lesió exclusiva anomenada fractura de cartílag de creixement (placa epidisària). Aquestes plaques estan compostes de cartílag prop dels extrems dels ossos dels nens i ajuden a determinar la longitud i forma del os madur.

En la majoria de les ocasions, un avantbraç fracturat causa dolor sever. L’avantbraç i la ma també poden sentir-se adormits. Habitualment, aquesta lesió es produeix al caure sobre la ma amb l’avantbraç estès.

Respecte al tractament, algunes fractures lleus, com les fractures en rodet, potser que només necessitin el suport d’una fèrula o guix fins que es soldin. Per les fractures més severes que han format un angle, el metge es possible que pugui empènyer (manipular) els ossos per alinear-los degudament sense cirurgia, sempre i quan els ossos no s’hagin fracturat passant a través de la pell. Una fractura estable, com una fractura en rodet, poden requerir de 3 a 4 setmanes de guix. Una lesió més seriosa, com una fractura-luxació pot necessitar estar immobilitzada de 6 a 10 setmanes. També es pot necessitar cirurgia per alinear els ossos si es presenten alguna de les següents circumstàncies:

  • La pell està trencada.
  • La fractura es inestable (els extrems dels ossos trencats no estan alineats).
  • Els segments de l’os s’han desplaçat.
  • Els ossos no poden alinear-se  degudament només amb manipulació.
  • Els ossos ja han començat a soldar-se en una posició incorrecta.

Desprès que els ossos quedin alineats, el metge pot utilitzar claus, implants de metall o un guix per mantenir-los al seu lloc fins que hagin soldat.