QUÈ HEM DE FER QUAN TENIM LÍQUID SINOVIAL AL GENOLL?


LIQUIDSINOVIAL

No és anormal veure un genoll que augmenta de mida i en ocasions s’infla tant que arriba a ser molt “impressionant” pel pacient. Generalment s’acompanya d’un increment de temperatura i dolor. A això se li anomena vessament articular i significa que l’articulació s’ha omplert de líquid sinovial.

El líquid sinovial està present en la majoria de les articulacions de tot el cos. Per tant, existeix en condicions normals. La seva funció és la de mantenir lubricada l’articulació, evitant així el fregament excessiu entre les diferents estructures òssies.

Llavors, per què un genoll pot augmentar tant de mida si és normal que tinguem líquid a dintre?. La resposta és que davant un traumatisme o un estrès mantingut en el temps, el mecanisme normal de producció i absorció d’aquest líquid es veu alterat. La producció és molt major i no es reabsorbeix normalment, El líquid va ocupant gran part de l’espai articular.

A més a més dels signes visibles el pacient pot sentir dolor i sensació d’inestabilitat. Com hi ha molt líquid a la ròtula es separa de la seva posició habitual i queda com si flotés. De fet, el signe del rebot rotulià és l’examen físic d’elecció per avaluar la quantia del vessament.

Generalment els vessaments són la conseqüència directa del traumatisme. Una caiguda o un cop poden provocar la lesió d’alguna de les estructures que componen el genoll. Els esquinços i les lesions del menisc són les més comuns. Els esquinços es caracteritzen per generar un major vessament. Una lesió de menisc pot fins i tot no produir cap vessament.

Les persones amb lesions cròniques de genoll, tenen sempre un cert grau de vessament. Potser no sigui visible però per un metge si ho és. Les condromalàcies i en general les lesions cartilaginoses entren en aquest grup. Són pacients amb un historial llarg de dolor que solen tenir inestabilitat i atrofia muscular associada.

Desprès d’una cirurgia en el genoll també queda una secreció, encara que en aquest cas la reabsorció del líquid sol ser més ràpida. Una intervenció quirúrgica suposa sempre un estrès pel genoll i aquest respon amb un vessament com a mecanisme defensiu.

Davant la presència d’un vessament el millor es consultar al metge de la Mutualitat. Així coneixes perquè s’ha produït aquest vessament de líquid sinovial. Recorda que pot instaurar-se lentament degut a una condició patològica de base del teu genoll sense que existeixi necessàriament un trauma directa en l’articulació.

Extracció de líquid sinovial:

La raó de l’extracció de líquid sinovial és la d’examinar-lo per diagnosticar la causa del dolor, enrogiment o inflamació en les articulacions. De vegades, l’extracció de líquid pot ajudar a apaivagar el dolor articular.

Aquest examen és pot fer quan el metge sospita:

  • Sagnat en l’articulació desprès d’una lesió.
  • Gota i altre tipus d’artritis.
  • Infecció en una articulació.

La mostra de líquid s’envia al laboratori:

  • Analitza què tan clara és la mostra i el seu color.
  • Es fa un recompte de la quantitat de glòbuls vermells i blancs, i es busquen cristalls (en cas de gota) o bacteris .
  • És mesura la glucosa, les proteïnes, l ‘àcid úric i la deshidrogenasa làctica.
  • És fa un cultiu del líquid per veure si hi ha proliferació d’algun bacteri.