CONTROL DE LA DESHIDRATACIÓ A TRAVÉS DE L’ORINA


control orina

Una persona ben hidratada hauria d’orinar cada hora i mitja, 2 hores? Possiblement la resposta a aquesta pregunta fos afirmativa, encara que no hi ha una correlació absoluta dels intervals de temps entre episodis urinaris espontanis i l’estat d’hidratació. Per exemple, una persona pot estar ben hidratada i realitzant exercici sense apreciar la sensació de set, fins que realitzes una pausa pot estar ben hidratada i realitzant exercici sense apreciar urgència per anar a orinar.

Mentre fas exercici també pot passar que no s’apreciï la sensació de set, fins que realitzis una pausa i és llavors quan pots sentir la sensació o ganes d’orinar. En definitiva, és difícil, des del punt de vista de la Hidratació, en que estat es troba cadascú.

Com a regla general s’ha de beure suficient líquid per orinar un color clar i de forma copiosa, des de que es comença a orinar fins que es termina. Si el color de l’orina es fosca, pot indicar que està concentrada (amb productes de desfet) la qual cosa succeeix quan els ronyons treballen per conservar fluid. L’orina “nebulosa” (no clara) pot aparèixer per excés de proteïna en el seu contingut, una infecció en el conducte urinari o altres raons. La utilització de l’escala de colors hauria de donar-nos un resultat que no sobrepassi el nivell 4. ´

És fàcil deshidratar-se entrenant-se a l’aire lliure, dons molts esportistes solen subestimar les seves necessitats de fluids. Les condicions climàtiques inclouen un risc elevat:

  • El fred, el clima sec, (pèrdua de fluid amb la respiració, especialment si aquesta és ràpida.
  • Entrenament en altitud (pèrdua de la sensació de set, respiració d’aire fred i sec). Calor extrem (nàusea, set inadequada).
  • Durant períodes d’elevat esforç amb qualsevol malaltia intercurrent (especialment si aquesta mostra nàusea i vòmits).

Com a regla general, quan es presenten les condicions que acabem de citar, s’haurien d’ingerir com a mínim dos litres d’aigua quan no es presenti una pèrdua de fluid considerable, i majors quantitats d’aigua en condicions més adverses.

Sempre i quan s’eviti el consum de begudes alcohòliques, i es poden evitar qualsevol beguda amb efectes diürètics, no hi haurà una gran diferència entre les begudes que escollim. Per l’entrenament i activitats esportives intenses, has de beure el que t’agradi i en quantitat.

Per fer una proba d’orina necessitaràs

  • Quadern de notes.
  • Proveta / contenidor transparent per l’orina.
  • Maletí/nevera portàtil amb gel per emmagatzemar.
  • Una taula d’escala de colors (Armstrong 2000).

Com fer la proba d’orina

La primera part de l’orina despresa no s’emmagatzema en el contenidor transparent i una petita mostra es recollida per analitzar-la amb l’escala de colors. La comparació de colors es pot realitzar immediatament o es pot emmagatzemar en fred per més endavant. Per regla general, la mostra d’orina es recull a primera hora del matí. En alguns casos és possible que interessi recollir-la just abans o desprès de l’entrenament.

Anàlisi

La mostra ha de sostenir-se en alt davant d’un fons blanc, amb bona llum natural o en una habitació ben il·luminada amb llum artificial blanca. El color de l’orina es compara amb el de l’escala de colors.

escala orina

Resultats

Un color d’orina corresponent a 1, 2 i 3 de l’escala es pot considerar com un esportista ben hidratat en el moment del test.

Precaucions

Certs medicaments i vitamines poden fer que el color de l’orina variï. Si s’han pres suplements o medicaments el resultat del test hauria de considerar-se nul. Els colors que es mostren a l’escala (inserits a la pantalla de l’ordinador) poden variar lleugerament als de l’escala original. Per aquesta raó recomanem que aquesta escala s’utilitzi de forma orientativa. 

 

 

Ricardo Segura Falcó, Director General de Alto Rendimiento