DOLOR AL TALÓ


talon

La talàlgia o dolor en el taló és un símptoma que provoca nosa en el taló o calcani. Talàlgia és un terme genèric que abasta varius trastorns.

Aquest os es troba a la part més posterior del peu i és el primer que es recolza al terra quan caminem, per la qual cosa està sotmès a microtraumatismes continus. Al caminar o córrer, el calcani es troba entre el turmell i el terra, per això té un paper fonamental.

El dolor del taló afecta tant al peu dret com a l’esquerra. S’utilitza el terme genèric talàlgia per indicar el dolor generalitzat sota el taló o al voltant de tot el perímetre exterior o interior, per distingir-los del taló com l’esperó calcani.

Aquesta condició afecta principalment als esportistes que practiquen:

  • Futbol.
  • Atlètica lleugera.

Els nens poden patir aquest trastorn si:

  • Practiquen activitat esportiva.
  • Estan amb sobrepès.

Causes del dolor de taló

El dolor de taló pot deure’s a alteracions anatòmiques i fisiològiques del peu com el peu pla, i peu buit. Es a dir , un arc plantar massa aplanat o aixecat. Tenir el peu valg o varo pot dificultar el correcte recolzament del peu, augmentant la tensió sobre les estructures posteriors o laterals: del taló, turmell, genoll i maluc.

El tipus de calçat també pot provocar dolor en el taló especialment entre els esportistes que practiquen futbol, senderisme, bàsquet, voleibol, atletisme o altres esports en els que es sobrecarrega el peu.

També el terreny és un condicionant. Per exemple, els atletes corren en el asfalt o superfícies dures que provoquen microtraumatismes continus en les articulacions durant el recolzament.

Una preparació esportiva inadequada o una represa molt intensa desprès d’un llarg descans pot provocar:

  • La inflamació del taló.
  • Dolor

Difícilment el dolor vindrà ocasionat per un cop o un trauma sobtat excepte en el cas d’un esquinç de turmell. Que provoca dolor al voltant del mal·lèol extern, taló o astràgal.

La bursitis calcània provoca dolor darrera del taló (per sota del tendó d’Aquil·les). Aquet trastorn pot tenir origen en un trauma i frec continu contra una bota de futbol.

Símptoma del dolor de taló

El símptoma principal és el dolor, especialment pel matí quan el pacient s’aixeca del llit. Durant el dia, el dolor es redueix fins i tot desaparèixer, però, al aixecar-se desprès d’estar molt de temps assegut, el dolor reapareix.