TRACTAMENT DE PARAFINA PER MANS


parafinaEls banys de parafina són un bon tractament per la inflamació de les articulacions: pertany a la família de les termoteràpies i es basa en les característiques particulars d’aquesta substància.

La parafina és un derivat del petroli, està formada per hidrocarburs. A temperatura ambient és sòlida, la temperatura de fusió és del voltant de 53º graus.

S’aplica en la pell en estadi líquid, quan està calent causant un marcat increment de la temperatura de la mà per conducció.

Les indicacions dels banys de parafina són les mateixes que la termoteràpia:

  • Relaxa les contractures muscular.
  • Millora l’elasticitat dels teixits connectius.
  • Afavoreix la circulació.
  • Afavoreix una millor aportació de substàncies nutritives i una eliminació més ràpida de les deixalles metabòliques.
  • Té un efecte analgèsic gràcies a l’eliminació de substàncies algògenes (histamina, àcid làctic, etc) i l’augment del llindar del dolor.
  • Dins d’un breu període de temps la parafina es torna sòlida, a partir de la capa en contacte amb la pell.
  • Quan la parafina es solidifica, disminueix el seu volum i comprimeix la superfície de la mà, d’aquesta manera té un efecte anti-edema.
  • Té una acció d’obstrucció dels porus de la pell, donant com a resultat l’acumulació de la suor a la pell.

Hi ha varies formes d’aplicar la parafina: immersió i guant. La tècnica del guant permet prolongar en el temps els efectes d’aquesta teràpia, ja que permeten mantenir la temperatura de la parafina alta durant més tems.

Submergir i treure la ma en la parafina calenta tres vegades.

Quan la cera es troba en estat líquid, s’introdueix la mà o el peu en l’escalfador de parafina, i després s’extrau esperant que la parafina deixi de gotejar. Es repeteix el procés per ¾ vegades.

La parafina s’adhereix a la mà o al peu i forma una capa sòlida. S’insereix immediatament la mà en el guany de plàstic per mantenir la temperatura de la parafina.

Cobrir amb un guant tèrmic per retenir la calor durant més temps. Al cap de 15-20 minuts es treu la mà dels guants i es treu la capa de parafina.

Es realitzen cicles de 8/10 sessions consecutives. Els banys de parafina estan indicats pel tractament de: edemes, inflamacions o flogosis, conseqüències de traumatismes, artrosi, malalties reumàtiques inflamatòries, condropaties.