NOU TRACTAMENT DE FISIOTERÀPIA A LA MUTUALITAT: PUNCIÓ SECA


Treatment by acupuncture. The doctor uses needles for treatment of the patient.
Agulles punció seca

La Mutualitat Catalana de Futbolistes tindrà a partir darà un nou tractament al Departament de Fisioteràpia. Es tracta de la punció seca en punts de gallet miofascials  (teixit que envolta el múscul).

El tractament serà voluntari per tots aquells futbolistes que estiguin fent rehabilitació, excepte els menors de 16 anys, ja que aquesta tècnica no és recomanable per aquestes edats.

La punció seca (PS) és una opció terapèutica molt eficaç que es fa servir pel tractament del dolor muscular fent servir l’estímul d’una agulla seca. Què és una agulla seca? És una agulla a través de la qual no s’infiltra cap agent químic, per tant no té res a veure amb altres tècniques invasives.

En què consisteix aquest tractament?

El tractament es duu a terme introduint una agulla d’acupuntura en el punt gallet miofascial (PGM). La majoria de vegades s’apliquen diverses punxades sense treure l’agulla. S’estableix una pauta d’una sessió setmanal fins a un màxim de 6 sessions. SI després de la tercera sessió no es notés cap millora, el tractament se suspendria.

La tècnica és realitzada per fisioterapeutes de la Mutualitat formats específicament per aplicar-la i disposen de la titulació que ho acredita.

Objectiu del tractament

És fer disminuir el dolor i altres problemes derivats dels punts gallet miofascials (punts de dolor).

Com actua:

El fisioterapeuta, mitjançant una exploració palpant la pell i detectant els punts de màxim dolor muscular del pacient, la banda tensa i els PGM. La precisió en l’ús de la punció seca resulta fonamental per la seva eficàcia. El punt gallet miofascial s’ha de localitzar amb exactitud abans de fer la punció, sobre tot en aquelles puncions que siguin profundes.

Resultats:

  • Des de la primera sessió, disminueix el dolor entre un 60-80 %.
  • La musculatura queda relaxada.
  • La teràpia queda reduïda en el seu temps, i per tant es redueix el temps de baixes esportives.