LA CONECTIVITAT 5G MILLORARÀ L’ASSISTÈNCIA MÈDICA


cincog

La cinquena generació de telèfons mòbils ja està llista per desembarcar. Tal i com va succeir abans amb la connectivitat 3G, la 4G serà substituïda progressivament per la 5G. La principal diferència i valor afegit d’aquesta nova tecnologia és que redueix la latència (temps que triga un dispositiu en executar una ordre). Mentre la connectivitat 4G triga poc més de 100 mili segons en respondre a aquest ordre, la quinta generació redueix aquest interval de resposta en 1 mili segon.

Aquesta major velocitat en l’execució d’una ordre permetrà agilitzar el rendiment dels dispositius digitals. Per aquest motiu, la eSalud (pràctica de cures sanitàries recolzats en tecnologies de la informació i les comunicacions) serà un dels sectors que podran obtenir major benefici de la connectivitat 5G. Per exemple, s’optimitzaran les videoconferències formatives o les iniciatives de telemedicina i assistència remota, al millorar la connexió i la resolució de la imatge.

Aquesta nova banda ample millorada també serà un estímul per consolidar la tendència emergent d’experiències immersives mitjançant realitat virtual, en 3D i 360 graus. De fet, la reproducció d’un vídeo en aquest format utilitza de 4 a 5 vegades més de banda ampla que un “normal” amb la mateixa qualitat.

Aquesta major potència de connectivitat també millorarà les prestacions de wareables (dispositius connectats a la roba) i altres eines digitals de monitorització de pacients, que augmentaran la precisió de resposta.

Robots i pastilles digitals

La connectivitat 5G també ajudarà als robots especialitzats en intervencions quirúrgiques, que respondran més ràpid a instruccions que se les transmetin. I altre àmbit que segur que accelerarà el seu desenvolupament seran els anomenats fàrmacs intel·ligents, camí que ja està obert des de fa uns mesos amb la primera pastilla digital, comercialitzada en EEUU sota el nom de Abilify MyCite. Aquesta càpsula està composada per un medicament antipsicòtic per al tractament d’alguns quadres de desordres com l’esquizofrènia o el trastorn bipolar. La seva particularitat és que inclou un sensor digital comestible que reacciona amb l’àcid estomacal per enviar una senyal elèctrica a una banda pegada en la pell del pacient. Aquesta senyal és descodificada per una aplicació per ser desprès monitoritzada pel pacient i el metge.

L’objectiu d’aquesta pastilla digital és millorar l’adherència al tractament de pacients amb malalties mentals, col·lectiu en el que és més habitual que hi hagi reticència a la ingesta de fàrmacs, així com un major risc de confusió o errors. Sense dubte, una major velocitat de transmissió de dades implica una major i millor capacitat de reacció per part de pacients i metges.

A España arribarà al voltant del 2020.

 

Font: Campus SANOFI