FRACTURA DEL CINQUÈ METATARSIÀ


quintometatarsiano

La fractura de la base del cinquè metatarsià és una lesió que es dóna amb freqüència en el món del futbol, recentment la lesió del jugador del PSG Neymar Jr. Una fractura que també pateixen els jugadors que es visiten a la Mutualitat Catalana de Futbolistes, i que any rere any són tractats en un nombre molt elevat d’esportistes.

Per començar, cal conèixer de quin os parlem. El cinquè metatarsià es troba en el peu, és el que continua en la part externa amb el cinquè dit.

Tipus de fractura del cinquè metatarsià

Hi ha diferents tipus de fractura, sent les més comuns les dues primeres.

  • Fractura per avulsió: Succeeix quan ens torcem el turmell ficant el peu cap a dins. De vegades pot confondre’s amb un esquinç perquè la manera de lesionar-se és la mateixa, però en aquest cas el que passa és que la zona de l’os que està afegida a un tendó o lligament és arrencada .
  • Fractura de Jones: Sol veure’s en esportistes, ja que és una fractura per esforç, ja sigui per l’ús repetitiu o per un traumatisme. Tenen lloc en una zona concreta de l’os que rep menys sang, per la qual cosa és més propensa a lesionar-se.
  • Fractura en la diàfisi mitjana: L’os es fractura en la zona mitjana normalment per un trauma o torçada.
  • Fractura del cap o coll del metatarsià: menys comú.

Quines són les causes de la fractura del cinquè metatarsià.

Poden tenir lloc en un accident puntual, per agravació d’una lesió prèvia, com per exemple una petita fissura, o el més normal, es que aquesta estigui relacionada amb un suport plantar alterat, que pot se congènit, o per la forma del calçat que utilitzem per jugar. Per això, sempre insistim, és molt important assegurar-se de que les sabatilles siguin les adequades, i si es detecten problemes, el més aconsellable és analitzar-se la pisada i si és necessari utilitzar plantilles.

Símptomes de la fractura del cinquè metatarsià

En el moment de la fractura es nota un dolor molt agut, a vegades amb un espetec inclòs, en el moment de fer la torsió del peu. A continuació s’inflama, hi ha dificultat per caminar i, en ocasions, sembla també un hematoma. A les radiografies es veurà la zona de la fractura.

Tractament de la fractura del cinquè metatarsià

Sempre que sigui possible, recorrerem al tractament conservador en lloc del quirúrgic. Aquest consistirà, en un primer moment en aplicar gel en la zona per controlar la inflamació, evitar el suport del peu i mantenir-lo alçat.

En molts casos es recorre a la immobilització mitjançant guix per que l’os es consolidi, encara que a vegades es prefereix evitar efectes secundaris a resultes de la immobilització, com pot ser l’atrofia muscular, la rigidesa articular, etc. En aquest cas, es posaria una plantilla totalment rígida per evitar la mobilitat de la fractura, i quan el dolor ho permeti, començar amb el suport del peu encara que l’os no estigui totalment consolidat. D’aquesta manera, podrem seguir aplicant gel en la zona durant els primers dies, 15-20 minuts cada 3 hores, i començar amb alguna sessió de fisioteràpia per que la qualitat dels teixits quedin el millor possible.

menschlicher fuß

Una vegada l’os ja estigui soldat, començarem a fer exercicis específics per guanyar musculatura que s’hagi pogut perdre, normalitzar la marxa i preparar-se per la tornada a l’activitat.