CAUSES DEL DOLOR ENGONAL


engonal

El dolor en l’engonal pot venir donat per diferents causes i pot manifestar-se amb dolors en altres parts del cos, com per exemple a la cama, el gluti o l’esquena.

Les causes més comuns que provoquen aquest dolor són:

Estrebada engonal

Una estrebada engonal és la lesió o trencament d’un múscul abductor degut a un moviment brusc o ràpid de la cama.

Es pot produir al córrer, al canviar de direcció o durant un moviment contra una resistència com quan colpegem una pilota.

La lesió en els músculs de l’engonal pot produir-se durant un entrenament, tant en el costat dret com esquerra amb les mateixes possibilitats. El pacient no percep dolor si no es mou.

Hernia inguinal

L’hernia inguinal és altre de les causes comuns que es produeix quan una part del teixit intern (greix, múscul, intestins,..) s’infla o sobresurt degut a la debilitat de la paret abdominal que el rodeja.

Cruràlgia

La cruràlgia lumbar es produeix per la inflamació o la compressió del nervi crural, que comença en les primeres quatre vèrtebres de l’espatlla i arriba fins la part anterior de la tíbia i del peu, passant per la zona interior del genoll. Es tracta d’un dolor espasmòdic agut en la cama que s’estén des de la part posterior de l’esquena fins el costat dret o esquerra per desprès baixar fins la part anterior i interna de la cuixa.

Com alguns nervis del testicle comença en el nervi crural, les persones que pateixen aquest trastorn també experimenten dolor de testicles.

El dolor es torna més agut al tossir i a l’expulsar els excrements, perquè es produeix una contracció abdominal que augmenta la pressió sobre el disc invertebral.

Traumatisme

La primera causa de dolor agut a l’engonal o la cama pot ser un traumatisme directe, un accident, una caiguda o una torçada anormal de la cama.

L’ús excessiu o la sobrecàrrega d’una zona afectada per un excés d’activitat pot donar lloc a una distensió muscular o estrebada i produir inflor i dolor en l’engonal i en la cama.

Osteïtis púbica

L’osteïtis púbica és una inflamació de l’os púbic que pot produir dolor al voltant de l’engonal i en la cama durant l’activitat física.

Contractura del múscul psoes ilíac

Malgrat que moltes persones creuen haver patit una estrebada en els músculs abdominals, en realitat aquests músculs no es veuen afectats per aquest tipus de lesió.

La lesió muscular es produeix en els músculs que s’estiren de forma violenta (quàdriceps, …).

Artrosis de maluc o artritis

Es dona en persones d’avançada edat com a conseqüència de malalties degeneratives.

Altres factors

  • Càlculs renals.
  • Fractura de fèmur prop del maluc.
  • Inflamació.
  • La síndrome del piriforme.
  • Varicocele (dilatació de la vena).
  • Compressió dels nervis.