LES FRACTURES DEL COLZE


codo

Les fractures del colze poden ser el resultat d’una caiguda, un cop directe al colze o la torsió del braç. A més a més de la fractura pot haver esquinços, distensions o luxacions. S’utilitzen radiografies per confirmar si hi ha fractura i si els ossos estan fora de lloc. A vegades pot necessitar-se una tomografia computeritzada per obtenir més informació.

Causes

Entre els diferents tipus de fractures del colze podem classificar-les en:

  • Fractura del cap i el coll del radi:

El dolor sol ser pitjor quan es rota l’avantbraç (quan se li dona la volta al palmell de la mà cap amunt i cap avall). El tractament d’aquesta fractura depèn de la quantitat i la mida dels fragments de l’os. Les fractures complertes molt sovint necessiten cirurgia per reparar i estabilitzar els fragments, o per extraure o reemplaçar el cap del radi si hi ha masses fragments d’ossos.

  • Fractures olecranianes:

Aquestes fractures per regla general estan desplaçades i necessiten cirurgia. Els fragments dels ossos es tornen a alinear i s’uneixen amb claus i filferros o plaques i cargols.

  • Fractures de l’húmer distal:

Aquestes fractures passen habitualment en nens i gent gran. Aquest tipus de fractures poden estar associades a lesions en els nervis i en les artèries: tenen que ser avaluades amb deteniment mèdic. Aquestes fractures per regla general necessiten una solució quirúrgica amb plaques o cargols, a menys que siguin estables.

Símptomes i signes de la lesió:

Alguns signes d’una possible fractura en el colze i al voltant del colze poden ser dolor, inflamació, blaus i rigidesa. És possible que en el moment de la lesió, s’escolti o senti un espetec o, fins i tot, una mena de petita explosió. Una deformitat visible podria significar que els ossos estiguin fora de lloc, o que l’articulació del colze estigui luxada. Podria haver endormiscament o debilitat en el braç, canell i mà.

Tractament:

Les fractures que estiguin fora de lloc o són inestables són les que amb més probabilitat necessiten cirurgia. Un procediment quirúrgic reemplaça i estabilitza els fragments, o extrau els fragments d’ossos. Sempre que una fractura sigui oberta (que la pell s’hagi obert), es necessita cirurgia urgent per rentar la ferida i l’os i reduir al mínim el risc d’infecció.

Per regla general, s’utilitzen tractaments no quirúrgics, com un cabestrell, un guix o una tauleta, quan hi ha poc risc que els ossos es surtin del seu lloc, o quan la posició dels ossos és acceptable. L’edat també és un factor important quan es tracten les fractures del colze. Els guixos s’utilitzen amb més freqüència en els nens, ja que el risc d’aquest de presentar rigidesa en el colze és baix; però, en un adult, la rigidesa del colze és molt més probable. Molt sovint s’utilitza la rehabilitació dirigida pel traumatòleg per maximitzar el moviment i reduir la probabilitat de rigidesa al colze. Això podria incloure exercicis, massatge a la cicatriu, ecografia, calor, gel i tauletes que estirin l’articulació.

1- Articulació del colze

FIG 1

2- Fractura del coll del radi

FIG 2

3- Fractura i reparació de l’olècranon

FIG 3

 

4- Fractura supracondilia de l´húmer desplaçada d’un nen.

fig 4