PER QUÈ SERVEIXEN ELS FACTORS DE CREIXEMENT?


factores de crecimiento

Els factors de creixement o plasma ric en plaquetes (PRP) són unes proteïnes que es troben a la sang. Existeixen  molts tipus de factors de creixement que posen en marxa una sèrie de mecanismes que actuen  en diferents teixits del cos afavorint la regeneració i la reparació dels mateixos.

Cóm i on s’obtenen?

Els factors de creixement es troben a l’interior de les plaquetes de la nostra sang, que són un tipus de cèl·lules que hi ha a la sang. Per la seva obtenció n’hi ha prou amb la realització d’una extracció de sang tal i com es fa a qualsevol analítica rutinària. La sang s’introdueix en una centrifugadora on es separen els diferents tipus de cèl·lules (glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes), escollint exclusivament les plaquetes; a continuació s’afegeix clorur càlcic que facilita el trencament de plaquetes i l’alliberament dels factors de creixement que estan a l’interior. Per últim, el metge especialista les injecta a la zona de la lesió.

On s’apliquen els factors de creixement?

Inicialment es van començar a utilitzar pels odontòlegs per regenerar defectes al maxil·lar, i posteriorment les seves indicacions s’han estès a especialitats com la Traumatologia, Cirurgia Plàstica i Estètica. Pel que fa referència a la traumatologia té moltes aplicacions i amb molts bons resultats, com lesions tendinoses (tendinitis, trencaments parcials) lesions lligamentoses (esquinços), musculars (trencaments), lesions cartilaginoses, lesions i úlceres cutànies.

Avantatges dels factors de creixement

A diferència de les infiltracions de corticoides, els factors de creixement no tenen dels efectes secundaris que produeixen els corticoides (atrofia cutània i del greix, cristal·lització en tendons…). El seu efecte no es tan immediat en quan a la millora del dolor però si més durador i amb una capacitat reparadora dels teixits. En relació amb altres tractaments, com les cèl·lules mare, els resultats en patologia del cartílag és similar, i el seu cost econòmic és menor. I en comparació amb les infiltracions intrarticulars d’àcid hialurònic existent nombrosos estudis científics que avalen uns millors resultats als factors.

Efectes secundaris dels factors de creixement

Els factors del creixement no tenen en general efectes secundaris, llevat la reacció local inicial amb petites molèsties els primers dies que nomes passen de forma excepcional. Podem concloure dient que aquest tractament de biotecnologia és molt interessant i en moltes patologies s’obtenen resultats sorprenents i sense efectes secundaris.