LA INFECCIÓ PER FONGS, UN DELS PROBLEMES DE CADA ESTIU


hongos

La calor i la humitat són idonis per que apareguin els fongs. No són dolències greus però causen incomoditats com la picor o enrogiment en la nostra pell. Anem amb els peus descalços, banyadors mullats, utilitzem dutxes col·lectives i també instal·lacions esportives on hi ha molta humitat, un ambient propici i perfecte per la proliferació dels fongs, un problema que omple les consultes dels dermatòlegs durant l’estiu. Malgrat que provoquen símptomes incòmodes, com enrogiment de la pell, picor, sensació de cremor, esquerdes o descamació, ampolles, mal olor, hiperhidrosi i, fins i tot, dolor, les infeccions per fongs són lleus i es curen utilitzant cremes antimicòtiques d’ús tòpic o tractaments antifúngics que es prenen per via oral, més eficaces però només disponibles en alguns casos.

Mesures per evitar els fongs

Els dermatòlegs recomanen per evitar l’aparició de micosis en aquesta època de l’any: rentar-se les mans sovint, en especial desprès de tocar animals, dutxar-se després de practicar esport, utilitzar calçat adequat i mantenir les parts del cos propenses a donar la benvinguda als fongs seques.

Els fongs més comuns a l’estiu

VULVOVAGINITIS PER CÀNDIDA

El fong Càndida està present en la flora de la vagina i el tub digestiu de forma natural; a l’estiu s’estén amb més assiduïtat per un augment de la humitat i la temperatura. Romandre  amb els banyadors mullats durant molt temps és un factor de risc per l’aparició d’aquest problema, per la qual cosa és recomanable assecar-se freqüentment, i canviar-se de banyador si estem moltes hores acumulades a la platja o a la piscina.

PEU D’ATLETA O TINYA PODAL

Es tracta del fong més habitual en època estival i que més pot afectar a un futbolista a l’hora de practicar el seu esport. Segons la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica, un 8 per cent de les persones que es banyen a piscines contrauen aquest tipus d’infecció. Els estudis confirmen que existeix una major prevalença en adults (8,5 %) que en nens (3 %). Es dona als dits dels peus com a conseqüència del desenvolupament d’altres fongs ja presents en la persona o per contagi. El pacient pot arrossegar la seva micosis als peus durant anys i manifestar simptomatologia quan augmenten les condicions locals de temperatura i humitat.

Una mesura eficaç per la prevenció d’aquest tipus de fong és mantenir els peus nets i secs, especialment els dits. Un correcte calçat també és vital. No és aconsellable utilitzar el mateix parell de calçat dos dies seguits.

TINYA DE LES UNGLES

Afecta a una o més ungles de les mans o, més freqüents dels peus. El fong penetra en la part recent formada de la ungla, produint engruiximents, pèrdua de brillantor i deformació.

PITIRIASI VERSICOLAR

Aquesta infecció es manifesta amb l’aparició de taques per tot el pit i l’esquena, zones a les que més afecta. El problema no és el contagi si no una sèrie de factors que fan que es reprodueixi molt més a la pell de determinades persones: excés de temperatura, sudoració i humitat.

La pitiriasi versicolar és difícil d’evitar. En alguns pacients es recomana teràpia antifúngica periòdica i se’ls aconsella evitar l’excés tot el que produeixi sudoració, com roba ajustada o utilitzar cremes greixoses sobre la pell del tronc. Malgrat que la curació és senzilla, els afectats han de ser conscients que els símptomes reapareixen quan arriba l’estiu i hauran de rebre tractament tots els anys.