LÍQUID ARTICULAR O SINOVIAL


sinovial

Habitualment es pensa, i amb raó, que una articulació és com una frontissa, que requereix d’oli per funcionar adequadament, i que quan existeix una molèstia té a veure amb la quantitat o la qualitat d’aquest component. Però hi ha molta confusió entre els pacients sobre el que és, perquè serveix, o com és produeix aquest líquid articular o sinovial. Comencem a descriure tots aquests dubtes:

Que és el líquid articular?

És un fluid que tots tenim en les articulacions, amb dues clares funcions: nodrir el cartílag articular i servir com a lubricant, disminuint el desgast i el fregament a l’articulació.

Que és el cartílag articular?

És una capa protectora que cobreix els ossos a nivell de les articulacions. És blanc, brillant i molt resistent, i evita que l’os es desgasti al moure’s un contra l’altre.

Qui ho produeix?

Ho produeix un teixit de l’articulació anomenat la membrana sinovial. Normalment la quantitat produïda és molt petita, però en processos inflamatoris augmenta l’anomenat vessament articular.

Que és un vessament articular?

Es parla de vessament articular quan hi ha una acumulació de líquid excessiva en l’articulació, sigui líquid sinovial o sang. El termini vessament confon, ja que si busquem el significat d’aquesta paraula, veiem que es refereix a la pèrdua de líquid per un trencament de l’envàs. En el vessament articular, el que succeeix és que hi ha un augment en la producció del mateix.

Quina és la causa del vessament articular?

L’articulació utilitza al líquid articular com una espècie d’airbag de l’articulació, i el produeix en excés quan hi un dany a l’anterior de l’articulació. Un traumatisme, una infecció, o un problema mecànic de l’articulació, sigui del cartílag o els lligaments. També els problemes autoimmunes, com l’artritis reumàtica, i problemes metabòlics com a la gota.

El principal símptoma d’aquest vessament és el dolor, que es fa especialment intens quan el pacient flexiona l’articulació.

El metge, desprès d’examinar al pacient, farà, si ho creu oportú, una artrocentesi, és a dir, extreure el líquid amb una xeringa. L’artrocentesi és fa per dues raons: la primera, per alleujar el dolor, el líquid articular en excés comprimeix les parets de la càpsula articular produint gran incomoditat. La segona raó és per estudiar el líquid articular, enviant una mostra a un laboratori i determinar quina és la causa del vessament. L’extracció d’aquest líquid no afectarà a aquesta articulació. El metge només extreu el líquid en excés per fer-li un estudi, depenent de la severitat de la causa que ho va originar.