TIPUS DE LESIONS AL PIT


Un cop en el pit (tòrax) pot causar una lesió lleu o greu. No és estrany que es talli la respiració i falti l’aire durant uns minuts desprès d’un fort cop en el pit en un cop fort de pilota, o un cop entre dos jugadors. Desprès d’una lesió en el pit, és molt important determinar si el dolor pot estar causat per un problema cardíac. Si no tens símptomes d’un atac cardíac ni d’angina de pit, el dolor probablement estarà causat per la pròpia lesió en el pit.

Lesió greu en el pit

El dolor o la dificultat per respirar, que comença immediatament desprès d’una lesió, pot indicar que els òrgans de l’interior del tòrax, com els pulmons, el cor, o els basaments sanguinis, han resultat danyats. Altres símptomes solen desenvolupar-se ràpidament com una greu falta d’aire o senyals de xoc.

Un cop fort en el pit pot danyar òrgans en el tòrax o en la part superior de l’abdomen.

  • Un cop en la part davantera del tòrax (estern) pot danyar el cor o els basaments sanguinis grans o el conducte que va des de la boca fins l’estómac (esòfag).
  • Un cop en el pit pot danyar els pulmons o les vies respiratòries (tràquea).
  • Un cop en la part posterior del tòrax pot danyar el ronyó.
  • Un cop en un costat del tòrax o en la seva part inferior pot danyar el fetge o la melsa.

Lesió lleu en el pit

Pots tenir un dolor de la part toràcica desprès d’una lesió menys greu. Aquest dolor pot presentar-se amb el moviment d’una espatlla, un braç, la caixa toràcica o el tronc del cos. Fins i tot una lesió lleu pot causar dolor en el pit durant varius dies desprès de la lesió. Respirar profundament, tossir o esternudar poden augmentar el dolor, a l’igual que pressionar la zona lesionada o acostar-se sobre ella.

Les lesions lleus no solen requerir una visita mèdica. El tractament a casa pot alleujar el dolor i el malestar.

Fractura de costella

Una lesió en el tòrax pot fracturar o esquerdar una costella o lesionar el cartílag de la caixa toràcica. Els símptomes d’una costella masegada o fracturada són:

  • Dolor agut i intens a la zona de la lesió en el pit.
  • Dolor que empitjora al respirar o al tossir.
  • Dolor que empitjora quan pressiones o es recolza sobre la zona lesionada.

Les fractures de costella són doloroses, però amb freqüència poden tractar-se a casa si no es presenten altres símptomes.