GASTROENTERITIS VIRAL O GRIP INTESTINAL


gastroenteritis

La gastroenteritis viral és una infecció intestinal caracteritzada per diarrea aquosa, rampes abdominals, nàusees o vòmits i, a vegades, febre.

La forma més comú de desenvolupar gastroenteritis viral, molt sovint anomenada grip estomacal, es a través del contacte amb una persona infectada o al ingerir aliments o aigua contaminats. Si estàs sa, probablement et recuperaràs sense complicacions. No passa el mateix per nadons, persones grans, o persones amb defenses baixes, ja que en aquests casos una gastroenteritis viral pot arribar a ser mortal.

No existeix un tractament efectiu per la gastroenteritis viral, per la qual cosa la prevenció és clau. Hem d’evitar els aliments i l’aigua que puguin estar contaminats, els rentats a ma complerts i freqüents són la teva millor defensa.

Símptomes d’una gastroenteritis viral

Encara que comunament s’anomena grip estomacal, la gastroenteritis no el mateix que una grip comú. La grip real afecta només al sistema respiratori: nas, gola i els pulmons. La gastroenteritis ataca als intestins i causa signes i símptomes com:

 • Diarrea aquosa, generalment no sanguinolenta: la diarrea amb sang generalment significa que pots tenir una infecció diferent i molt més greu.
 • Rampes abdominals i dolor.
 • Nàusees, vòmits o ambdós.
 • Dolors musculars ocasionals i mal de cap.
 • Febre de baixa graduació.

Depenent de la causa, els símptomes de la gastroenteritis viral pot aparèixer entre un o tres dies desprès de la infecció i poden variar de lleus a greus. Els símptomes generalment duren un o dos dies, però ocasionalment poden durar fins a 10 dies.

Degut a que els símptomes són similars, és fàcil confondre la diarrea viral amb la diarrea ocasionada per bacteris com el Clostridium difficile, salmonel·la i E. Coli, o paràsits, com la giàrdia.

Hauries d’anar al metge si:

 • No pots mantenir líquids per 24 hores.
 • Has estat vomitant per més de dos dies.
 • Estàs vomitant sang.
 • Estàs deshidratat: molta set, excessiva boca seca, orina de color grog intens o poca o res d’orina, i debilitat severa, marejos o atordiment.
 • Has notat sang a les teves deposicions.
 • Tens febre per damunt dels 40 º C.

Causes:

És més probable contraure gastroenteritis viral si menges o beus aliments o aigua contaminats, o si comparteixes utensilis, tovalloles o aliments amb algú que estigui infectat.

Són diversos els virus que poden causar una gastroenteritis:

 • Tant els nens com els adults es veuen afectats pels norovirus. És la causa més comuna de malalties transmeses pels aliments en tot el món. La infecció per norovirus pot afectar a famílies i comunitats. És especialment probable que es propagui entre persones en espais confinats. En la majoria dels casos, s’agafa el virus d’aliments o aigua contaminats, encara que també és possible la transmissió de persona a persona.
 • En tot el mon, aquesta és la causa més comuna de gastroenteritis viral en els nens, que generalment s’infecten quan es fiquen els dits o altres objectes contaminats amb el virus e la boca. La infecció és més severa en nadons i nens petits. Els adults infectats amb rotavirus poden no tenir símptomes, però malgrat això poden disseminar la malaltia, la qual cosa és particularment preocupant en entorns institucionals perquè els adults infectats poden transmetre el virus a altres sense saber-ho. Una vacuna contra la gastroenteritis viral està disponible en alguns països i sembla que la seva eficiència és bona.

Alguns mariscos, com les ostres crues o poc cuites, també poden ser causa d’una gastroenteritis viral. Malgrat l’aigua contaminada és una causa de diarrea viral, en alguns casos el virus passa per la ruta fecal-oral, és adir, algú amb un virus manega els aliments que desprès mengem sense rentar-se les mans desprès d’anar al bany.