SAPS QUE ÉS EL TÈTANUS?


tetanos

A qui no li han punxat la vacuna del tètanus desprès d’una forta rascada al camp de futbol, o si em patit una fractura oberta? I, saps que és el tètanus?

El tètanus és una malaltia bacteriana greu que afecta al sistema nerviós, el que general contraccions musculars doloroses, particularment a la mandíbula i als músculs del coll. El tètanus pot interferir amb la capacitat de respirar i pot ser potencialment mortal. El tètanus també es denomina “trisme”.

Gràcies a la famosa vacuna contra el tètanus, els casos d’aquesta malaltia són inusuals en els països desenvolupats. No obstant, la malaltia segueix sent una amenaça per les persones que no porten el calendari de vacunes al dia, i és més freqüent en països en vies de desenvolupament.

No existeix una cura per al tètanus. El tractament es concentra en tractar les complicacions fins que desapareguin els efectes de la toxina tètanus.

Símptomes del tètanus:

Els símptomes del tètanus apareixen en qualsevol moment des d’uns pocs des fins varies setmanes desprès que el bacteri del tètanus ingressa al cos mitjançant una ferida. El període d’incubació mitjà és d’entre set i deu dies.

Els signes més freqüents del tètanus inclouen:

  • Espasmes i rigidesa en els músculs de la mandíbula.
  • Rigidesa dels músculs del coll.
  • Dificultat per tragar.
  • Rigidesa dels músculs abdominals.
  • Espasmes dolorosos en el cos que duren durant alguns minuts; generalment es produeixen per una corrent d’aire, un soroll fort, un frec físic o una llum.

El tètanus comporta tenir: febre, transpiració, pressió lateral elevada, freqüència cardíaca accelerada.

On es troba el tètanus

Les espores del bacteri que causa el tètanus, Clostridium titani, es poden trobar en el terra, la pols i els fems dels animals. Quan entren en una ferida profunda, les espores es converteixen en bacteris que poden produir una potent toxina, la tetanospasmina, que afecta als nervis que controlen als nervis que controlen els músculs (neurones motores). La toxina pot produir rigidesa i espasmes musculars, els símptomes més importants del tètanus.