PERDRE LA MELSA JUGANT A FUTBOL


Malgrat que sigui molt difícil i producte d’un cop molt fort, no seria la primera vegada que un futbolista ha perdut la melsa jugant a futbol. En aquest cas, són els porters els que més possibilitats en tenen i sempre per un cop amb un contrari, o amb una porteria.

El trencament de la melsa és una emergència mèdica que passa quan es produeix un trencament en la superfície de la melsa. La melsa, ubicada just a sota de la caixa toràcica en el costat esquerra, ajuda al cos a combatre infeccions i a filtrar les cèl·lules sanguínies velles del torrent sanguini.

El trencament de la melsa, per regla general, és degut a un cop fort a l’abdomen, per exemple, degut a una lesió esportiva, una baralla a cops de puny o un accident de cotxe. Si no es rep un tractament d’emergència, el trencament de la melsa pot causar un sagnat intern que és potencialment mortal. Algues persones amb trencament de melsa necessiten cirurgia d’emergència. Altres poden tractar-se durant diversos dies a l’Hospital.

Símptomes:

Els signes i símptomes del trencament de melsa són:

  • Dolor en la part superior esquerra de l’abdomen.
  • Dolor amb la palpació en la part superior esquerra de l’abdomen.
  • Dolor a l’espatlla esquerra, especialment si també tenen talls i hematomes al costat esquerra o en la part esquerra del tòrax.
  • Confusió, atordiment o marejos.

El trencament de la melsa és una emergència mèdica. Busca atenció mèdica d’urgència desprès de patir una lesió si presentes signes i símptomes que indiquin un possible trencament de la melsa.

Causes:

La melsa pot trencar-se per les següents causes:

  • Lesió en el costat esquerra del cos. El trencament de la melsa habitualment es deu a un cop a la part superior esquerra de l’abdomen o la part interior esquerra del pit, com pot passar al futbol o qualsevol esport, una baralla o un accident de cotxe. La melsa lesionada pot trencar-se desprès d’un traumatisme abdominal o, en alguns casos, dies o fins i tot setmanes desprès de la lesió.
  • Melsa dilatada. La melsa pot dilatar-se quan s’acumulen en les cèl·lules algunes malalties. Diversos problemes preexistents com la mononucleosi i altres infeccions, malaltia hepàtica i diferents tipus de càncer a la sang.

Atenció:

Si t’han diagnosticat engrandiment de la melsa, pregunteu-li al metge si has d’evitar activitats que poguessin ocasionar el trencament de la melsa. Per exemple, en el cas de les persones amb mononucleosi (infecció vírica que provoca l’engrandiment de la melsa), el metge pot indicar-te que evitis practicar esports de contacte, aixecar càrregues pesades i practicar altres activitats que augmenten el risc de patir un traumatisme abdominal durant varies setmanes. Al protegir la melsa de cops, disminueix el risc de que aquest òrgan es trenqui.