EL QUÈ HEM DE DINAR AMB UNA DIETA TOVA


Qui no ha sentit parlar d’una dieta tova, el dia que hem tingut algun problema digestiu. Però no tothom sap que es el que hem de menjar i el que no, quan la tenim que fer per una necessitat gàstrica.

La dieta tova és un règim mèdic d’un fàcil seguiment i casolà que podem fer nosaltres mateixos i que també sol anomenar-se “dieta de protecció gàstrica”. El fet que s’anomeni “tova” no es refereix a “tendre” o de fàcil masticació.

Es aconsellable prendre la dieta tova desprès d’un període de dejuni per una malaltia greu, cirurgia digestiva, gastritis, còlic, úlcera d’estomac, episodi de diarrea o vòmits, virus intestinal i a qualsevol patologia lleu de l’aparell digestiu.

 Aquesta dieta té una curta durada. Pot mantenir-se de dos a tres dies desprès, a poc a poc, anar introduint aliments cap a la dieta que seguim normalment. Si una vegada hem passat aquest període i continuen les molèsties serà el moment d’anar al metge.

Requisits i forma de menjar una dieta tova:

Els aliments que haurem de prendre amb una dieta tova hauran de complir uns requisits que haurem de tenir en compte:

  • El menjar haurà d’estar tebi i cuinat amb poca sal.
  • No haurà de portar irritants, picants o condiments en excés.
  • Moderada en greixos.
  • Emprar una forma senzilla de preparació dels aliments (cuits, rostits, a la planxa, bullits.
  • Evitar aliments freds o molt salats i les salses.

En quan a la manera com consumir-los:

  • Menjar moltes vegades al dia i en poca quantitat.
  • Mastegar molt bé els aliments i dinar a poc a poc per facilitar la digestió, evitant empassar-se l’aire i, per tant, la formació de gasos.
  • Repòs durant una estona desprès dels menjars.

Quins són els aliments per una dieta tova?

Els aliments que composen la dieta tova són els següents:

Cereals i fècules:

Els cereals es prendran refinats en forma de pasta, pa blanc, torrat o sec, arròs blanc cuit, farinetes de cereals i galetes (tipus Maria). Patates bullides en dues modalitats, al vapor o en puré. En aquest apartat, els aliments que no s’han de menjar són els cereals integrals, la brioxeria industrial i l’arròs preparat no cuit.

Carns i peixos:

Les carns que es poden dinar en una dieta tova són les de pollastre, gall d’indi i vedella en coccions lleugeres com a la planxa, bullit o al forn; embotits magres com el pernill en dolç.

En relació al peix, haurà de ser blanc i es courà igual que la carn. Haurem d’evitar les carns vermelles i fibroses, els embotits i fumats, així com els peixos blaus, els mariscos o les conserves.

Ous:

Aquest aliments es poden de varies maneres: Passats per aigua, escalfats o en truita a la francesa, encara que  en pacients delicats es podria introduir la clara i desprès el rovell per seu alt contingut gras.

Lactis:

Amb una dieta tova es prendrà llet, preferiblement desnatada, iogurt natural, mató i formatges frescos blancs com el de tipus Burgos (evitar els formatges curats. Pel se seus ingredients, els postres, com flams o natilles, es recomanen no consumir-los, i si es fa, que siguin d’elaboració casolana.

Verdures:

Aquests aliments es prendran cuits, en puré o en brous. S’evitaran els vegetals crus i les hortalisses formadores de gas (bròquil, coliflor, cols i cebes), al igual que tampoc es consumirà tomàquet.

Fruites:

Es poden menjar en forma de compota o cuites. Mai s’hauran de prendre crues, llevat dels plàtans madurs o les fruites no àcides també madures.

Llegums:

No s’han de consumir en abundància mentre fem dieta tova. No guisades, però sí en quantitats de llegums en puré passades pel tamís per eliminar la pell.

Greixos:

A l’igual que les llegums, la quantitat de greix ha de ser molt reduït. Potser, són ben tolerades petites quantitats d’oli d’oliva, mantega o margarina.

Begudes:

Hem d’evitar el cafè, l’alcohol, els sucs àcids (cítrics i pinya), refrescos gasosos, begudes carbonatades i té”. Podrem prendre aigua, llet desnatada, infusions (no te), i sucs com el préssec.