ENS PODEM REFIAR DE LA FIABILITAT DE LES APPS DE SALUT?
Avui en dia, són molts els pacients que busquen en internet algun concepte mèdic o es descarreguen una aplicació mòbil relacionada amb la salut. Però, ens podem refiar? És fiable aquesta app?
Segons, Jonathan Peake, autor d’articles com “Frontiers in Physiology”, i professor de la Facultat de Ciències Biomèdiques i Institut de Salut i Innovació Biomèdica de la Universitat Tecnològica de Queensland en Austràlia, “només el 5% de les apps mèdiques, com per exemple, les que mesuren el número de passos realitzats al dia o de les hores de son, han estat validades de manera formal”.
Hi ha milers d’aplicacions i programes de salut amb informació de diferents tipus i diferents especialitats, però sembla ser que els que estan pensats per finalitats d’investigació són mñes creïbles que altres dispositius que s’han creat per raons comercials. Malgrat això, existeixen factors del ser humà com poden ser la constitució atlètica o la predisposició genètica i l’índex de massa corporal del passat, i que són dades que no es tenen en compte en aquests dispositius, així que existeix una limitació.
Quin és l’objectiu d’una app de salut?
El principal objectiu de l’app és que ha de complir la definició de Producte Sanitari (PS): haurà de millorar la salut, encara sigui només de forma pal·liativa. I quan una aplicació s’utilitza per diagnosticar o ajudar al diagnòstic és un PS:
I pot perjudicar una app de salut?
Mitjançant sensors, dispositius de rastreig i recol·lecció de dades, es podrien gestionar malalties. Això comporta molta responsabilitat per part dels seus creadors. Es aquí quan sorgeixen dubtes com la seguretat de les dades. Per aquest motiu, un component molt útil per avaluar les apps és l’escala MARS, una eina simple, objectiva i fiable que classifica i avalua la qualitat de les apps de salut. Al final, l’usuari ha de ser capaç de distingir quines apps són fiables i quines no, i projectes com el de la Fundació lSYS també ajuden a detectar les més fiables.
Hem de de prudents ja que la tecnologia pot ser molt útil per complimentar un tractament o ajudar a un diagnòstic però no oblidem que mai han de substituir el treball del personal sanitari.
Font: Campus Sanofi