LA MUTUALITAT CATALANA DE FUTBOLISTES, BALANÇ D’UNA NOVA ETAPA


_O7A9817

Pionera a tot el món, la Mutualitat Catalana de Futbolistes encara conserva l’esperit dels seus fundadors allà per l’any 1944: donar el millor servei mèdic als futbolistes catalans en el pitjor moment d’un esportista, la lesió. Aplicant les tècniques més avançades, com va fer en 1980 el Dr. Ramon Cugat, superant la cirurgia oberta de genoll i aplicant l’artroscòpia, tractament pioner al país.

L’any 1999, aquesta petita Mutualitat, desbordada pel creixement de llicències federatives va cedir el pas a les grans reasseguradores. Aquestes es van fer càrrec de la gestió de les lesions dels futbolistes de la Federació Catalana de Futbol. Un període ple d’incidències i irregularitats amb un interès més econòmic que no pas de servei.

Fins al  2011, any en el qual es va decidir que la Mutualitat Catalana de Futbolistes (MCF) recuperés la prestació directa deixant de banda les reasseguradores. Tornava l’esperit inicial de la Mutualitat. Miquel Pardo, director general de la MCF assegura que “es va millorar la prestació del mutualista, amb un servei personalitzat, un seguiment de les lesions, va tornar el tarannà fundacional d’aquesta entitat”.

Amb aquesta nova etapa, s’han atès 172.328 lesions, i un total de 9.903 jugadors han passat pel quiròfan. El volum és tant alt, que no hi ha al món una mutualitat, dedicada exclusivament al futbol,  amb aquestes xifres. Sense dubte, és única.

Els futbolistes catalans estan en les mans d’una assistència mèdica de traumatòlegs del futbol de la més alta qualificació internacional com Emili Moragas, Ramón Cugat, Jaume Vilaró o José Aragón, els quatre caps mèdics que dirigeixen a altres grans traumatòlegs, i que dia a dia, visiten, mimen i operen als jugadors catalans lesionats.

El director general, Miquel Pardo, creu que encara hi ha moltes coses per millorar: “Hem de posar èmfasi en els programes de prevenció, millorar els serveis de rehabilitació, aplicar nous programes de readaptació i d’introducció a la competició a tot el territori. I tot això, mantenint l’altíssim nivell mèdic que tenim”.