DOLOR ENGONAL EN EL FUTBOL


doloringle

Un conjunt de símptomes que es resumeix en el terme: síndrome de dolor inguinal, poden presentar-se en els esportistes, molt freqüentment en els futbolistes que utilitzen la força de les seves cames per xutar la pilota amb força, sortides ràpides, regatejades, doblegar al contrari, etc… però també és un quadre freqüent en els corredors de fons, jugadors de rugbi, handbol, basquet…

El diagnòstic, en ocasions és complex i requereix d’una conscienciosa història clínica amb preguntes específiques, d’una exploració física molt selectiva dels músculs afectats forçant amb extrema suavitat els moviments correctes, acompanyant tot allò d’unes tècniques d’imatge molt definides que van des de l’ecografia dinàmica fins la Ressonància Nuclear Magnètica.

És molt important arribar a un diagnòstic exacte, per poder donar la solució adequada.

Moles vegades a l’esport de competició hi ha càrregues sobre determinats punts de la nostra anatomia, que poden donar lloc a aquest dolor a la regió inguinal: des de l’anomenat “xoc fèmur acetabular” que es produeix per impactes repetits i mal dirigits cap a l’articulació del maluc amb la part superior o cap de l’os del fèmur, passant per la pubàlgia que es produeix quan a nivell del nostre pubis s’esquincen les fibres de músculs abdominals que s’insereixen en ell, o els músculs adductors del membre inferior, la cama, que a més es porten darrera en aquesta acció, el periosti que és la capa que envolta als nostres ossos; altres ocasions es tracta de l’inici d’una hèrnia inguinal, que encara no s’ha fet present a l’exploració amb el dit del cirurgià, però que es pot demostrar per una ecografia dinàmica, en moviment i que produeix símptomes dolorosos.

Aquesta síndrome, de dolor inguinal, necessita en mostes ocasions la participacions de varis professionals: cirurgians, traumatòlegs de l’esport, fisioterapeutes, radiòlegs o ecografs qualificats.