COM TRACTA LA MUTUALITAT L’LCA EN ELS JUGADORS MÉS JOVES


lca00

Equip Mèdic Mutualitat Catalana de Futbolistes.

La lesió més greu que tracta la Mutualitat Catalana de Futbolistes és el lligament creuat anterior (LCA). Uns 75 nens a l’any són atesos pels metges de l’MCF, esportistes que encara estan en fase de creixement. El nen no és un adult en miniatura, per la qual cosa existeixen una sèrie de consideracions que des de l’experiència de la Mutualitat es recomanen.

Quan més petit sigui el nen, més probabilitat de complicacions quirúrgiques i re-ruptura del nou lligament existeixen en comparació amb pacients majors. Per tant, la primera recomanació és tenir cautela a l’hora de recomanar una operació de lligament creuat anterior  en un nen. Aquesta posició de l’MCF adoptada ja fa temps, ha estat avalada recentment pel Comitè Olímpic Internacional. Els nens amb trencament d’aquest lligament han d’evitar activitats de risc per evitar una nova lesió de genoll (esports amb salts, girs, canvis de direcció) i realitzar un conscienciós programa d’enfortiment muscular i propiocepció fins la maduresa òssia. Per tant, és recomanable que sempre que sigui possible l’operació es retardi  fins que els nens siguin madurs (els nens per sobre dels 14, i les nenes per sobre dels 12). En cas de que sigui necessària l’operació, es recomana una reconstrucció del lligament creuat anterior preservant les zones de l’os per on es produeix el creixement i utilitzant  un tendó del propi pacient, que sempre és de millor qualitat i presenta una major possibilitat d’incorporació/integració i cicatrització.

Amb una bona tècnica quirúrgica i rehabilitació posterior , el jove futbolista tornarà a jugar a futbol sense problemes, però cal precisar que globalment els resultats de l’operació del lligament creuat anterior en els nens no són igual de bons que en el pacient que ja ha completat el creixement. La Mutualitat Catalana de Futbolistes recomana prudència en la indicació quirúrgica del pacient immadur en edat de creixement amb trencament de lligament creuat anterior.