EXPLORACIÓ DEL PEU


 

El peu del futbolista pot dividir-se en retopeu, meso peu i avantpeu. Per realitzar una exploració completa del peu, és important comprendre l’anatomia, els punts ossis de referència i les tècniques d’exploració clínica individuals. Conèixer els moviments i accions de la musculatura del peu és important en examinar manualment a l’esportista:
Les tres àrees del peu
Retopeu
El retopeu consisteix en l’astràgal i el calcani que componen l’articulació subastragalina. La palpació del retopeu inclou un examen curós de l’astràgal i del calcani. Quan el futbolista gira la punta del peu cap a dins i cap a fora respectivament, l’articulació subastragalina provocarà la inversió i eversió del retopeu.
Meso peu
El meso peu està compost per cinc ossos: el cuboide en el lateral, el navicular en el mig i tres falques. El dolor a la palpació de la superfície superior de l’os navicular (l’anomenat punt N) pot assenyalar una fractura per sobre càrrega del navicular. Això mateix s’aplica al cuboide amb la sensibilitat a la palpació sobre el lateral.
Avantpeu
L’avantpeu inclou cinc dits i cinc ossos metatarsians llargs. La palpació de l’avantpeu inclou totes les superfícies òssies i de teixit tou. Qualsevol inflamació o enrogiment del dors del peu hi haurà de cridar l’atenció del metge, ja que podria assenyala una fractura per sobre càrrega o d’un metatarsià. En el costat plantar, la capa subcutània i la pell són més gruixudes per servir com amortidor en caminar o practica esport.

VEURE VÍDEO FIFA

FIFA