DIA MUNDIAL DE L’ICTUS


ictus
Avui se celebra el Dia Mundial de l’Ictus, una malaltia que suposa la segona causa de la mort a Espanya, la primera en les dones. La primera causa de discapacitat adquirida en les persones adultes i la segona causa de demència.
Un ictus és un trastorn sobtat a la circulació sanguínia del cervell que pot ser produït per obstrucció (85% dels caos) o per hemorràgia (15%).
El dany cerebral que produeix un ictus depèn del temps en el qual dura aquest trastorn i la zona que s’hagi vist afectada. Per tant, saber identificar els símptomes per acudir com més aviat millor a l’hospital, pot ajudar a millorar significativament el pronòstic en aquesta malaltia.
Un ictus és sempre una urgència mèdica i es recomana trucar a emergències i no traslladar al pacient a l’hospital per mitjans propis.
Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), cada any 110-000-120000 personers pateixen un ictus a Espanya, dels quals un 50% queden amb seqüeles que les causen discapacitat o moren.
En els últims 20 anys, la mortalitat i discapacitat per ictus ha disminuït, gràcies a la millora de la detecció precoç i el control de factors de risc. Però la seva incidència segueix augmentat.
Principals símptomes de l’ictus

Els principals símptomes de l’ictus són:
• Alteració brusca en el llenguatge, amb dificultats per parlar i entendre.
• Pèrdua brusca de força o sensibilitat en una part del cos. Generalment afecta una mitat del cos i es manifesta sobretot a la cara i/o en les extremitats.
• Alteració brusca de la visió, com pèrdua de visió per un ull, visió doble o incapacitat per apreciar objectes a algun costat del nostre camp visual.
• Pèrdua brusca de coordinació o equilibri.
• Mal de cap molt intens i diferent d’altres dolors de cap habituals.
• Poden aparèixer varius d’aquests símptomes, encara que només un pot ser suficient per trucar a urgències.