QUÈ ÉS EL CORONAVIRUS (“nCoV”) I COM EVITAR EL CONTAGI


coronavirus

El brot de pneumònia vírica al centre de la Xina es transmet de persona a persona. Es tracta d’un nou coronavirus, que ha estat anomenat com 2019-nCoV i és el responsable del brot de pneumònia en Whuhan, al centre de la Xina, que ja s’ha cobrat prop de cent persones.ç
Els coronavirus són una gran família de virus respiratoris que poden causar malalties que van des d’un refredat comú fins a la síndrome de Mig Orient i la síndrome respiratòria aguda severa (SARS) que en 2003 es va estendre per aquest país provocant centenars de morts.
Símptomes:
Els signes i símptomes clínics dels pacients informats en aquest grup són principalment febre, amb alguns que tenen dificultat per respirar i radiografies de tòrax que mostren infiltrats pulmonars bilaterals.
Com reduir el risc de contagi
D’acord amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), els principis bàsics per reduir el risc general d’infeccions respiratòries agudes són: evitar el contacte proper amb persones que pateixin infeccions respiratòries agudes i rentar-se freqüentment les mans, especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
També es recomana evitar el contacte proper amb animals vius o morts de granja o salvatges, i les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda han de mantenir una distància d’un metre aproximadament, cobrir-se la boca i el nas quan tossin o esternudin amb mocadors de paper o roba i rentar-se les mans.
Actualment, i seguint les recomanacions de l’OMS, no es recomana cap mesura sanitària específica diferent pels viatgers ni s’aconsella l’aplicació de restriccions comercials o viatges a la Xina. L’Oms ha destacat també que els viatgers amb símptomes d’infecció respiratòria aguda practiquin l’etiqueta de la tos, és a dir, mantenir la distància, cobrir-se al tossir i esternudar amb mocadors de paper o roba i rentar-se les mans.
A més, l’OMS ha instat als professionals de la salut i a les autoritats de la salut pública a proporcionar als viatgers informació per reduir el risc general d’infeccions respiratòries agudes, a través de clíniques de salut de viatges, agències de viatges, operadors de transport i en els punts d’entrada.
El risc que arribi a Espanya, molt baix
El Ministeri de Sanitat ha assegurat que en aquest moment es considera “molt baix” el risc d’introducció a Espanya del nou coronavirus. Segons el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Espanya no disposa d’aeroports amb vols directes amb connexió directa a Wuhan i aquesta ciutat no és un destí turístic freqüent, malgrat es preveu un increment de viatgers cap a la Xina per les festivitats de l’Any Nou xinès.
El mercat afectat és majorista, per la qual cosa, segons Sanitat, no es preveu que pugui haver estat visitat per estrangers, a més no ha estat clausurat com a part de les activitats de control del brot: “Tenint en compte la petita magnitud del brot i els controls realitzats per les autoritats sanitàries xineses, el risc d’introducció al nostre país en aquest moment es considera molt baix”, s’insisteix des del ministeri. I l’impacte per a la salut pública, si es detecta un cas importat a Espanya, es considera també molt baix, donat que, en cas d’existir transmissió persona a persona del virus, aquesta seria molt limitada.”
La Vanguardia