CORONAVIRUS, POSEM-LI SENY


coronavirus

Ja tenim amb nosaltres casos de coronavirus. Hem de fugir dels alarmismes i mantenir la calma. Aplicar seny davant la por injustificada que s’està visquem a Europa i zones asiàtiques. Fica’t al cap que el nou coronavirus no és més preocupant que el virus de la grip.
Malgrat que els professionals sanitaris repeteixen una i altra vegada aquesta afirmació, hem de fugir de qualsevol mena de psicosi totalment fora de joc.
Quedem-nos amb aquestes dades que us donem i apliquem seny:
• En proporció amb la gran quantitat de casos, el nombre de morts no és excessivament alt. La tassa global de mortalitat es situa entorn del 2 %. Les morts es produeixen, la majoria dels afectats, en persones amb patologies greus prèvies. Per això no sempre podem determinar si una persona ha mort de coronavirus o no.
• El factor edat està confirmat. La mortalitat es situa entorn del 15 % en majors de 89 anys, reduint-se a menys el 1%f en menors de 50. En la infantesa encara la incidència és més baixa. En nens menors de 9 anys no hi ha ni una sola mort de coronavirus comunicada.
Més del 80 % dels casos són lleus. La gravetat és, fins i tot, una mica inferior a la de la grip.
• El virus es transmet molt fàcilment i afecta un gran nombre de persones perquè, a diferència del que passa amb la grip, en tractar-se d’un virus nou, no existeixen ni defenses per haver passat la malaltia ni, per descomptat, vacuna, com si passa amb la grip.
L’eficiència de les mascaretes i mesures de protecció
Les mascaretes no s’han d’utilitzar. Però, malgrat que l’Organització Mundial de la Salut recomani utilitzar-les només si s’atenen malalts o són familiars d’una persona amb COVID-19, les mascaretes estan pràcticament esgotades a totes les farmàcies.
En cas de sospita de grip o altres infeccions respiratòries, com és el cas del coronavirus, es recomana evitar el contacte amb les persones més susceptibles: gent gran i malalts crònics.
La millor mesura de protecció és la rentada de mans freqüent, així com mantenir-se a distància d’altres persones i evitar tocar coses amb les mans en llocs que poden haver-hi estat exposats al virus.
Com fem amb la grip, com esternudem protegir-nos amb el colze, i no amb la mà.
La desinformació i la falta d’informació provoquen la por i el pànic, moltes vegades , en temes com aquest. La globalització i el discurs empleat per parlar d’epidèmies no contribueix al fet que hi hagi calma.