EL NEUROMA DE MORTON


No tots els dolors que provenen de la planta del peu són com a conseqüència d’una fascitis plantar, la inflamació d’un nervi pot ser igual de molesta. El també anomenat com a neuroma interdigital plantar. Es tracta d’un tumor format per teixit nerviós. En aquest cas, el neuroma de Morton defineix l’afectació i engrossiment del nervi interdigital que ocupa l’espai entre el tercer i quart dit del peu.

Simplificant aquests termes, podríem dir que el peu està enervat per un entramat de cables que són els nervis. Un d’aquests nervis pateix una compressió crònica el que provoca la irritació i el seu efecte secundari, la inflamació. A vegades, també pot produir-se entre el tercer i el segon dit del peu.
Per norma general, són les dones les que més pateixen aquesta afectació, podríem estar parlant d’un percentatge d’un 75% per sobre dels homes. El neuroma de Morton sol ser unilateral, per la qual cosa és poc freqüent trobar aquesta malaltia en ambdós peus simultàniament, la qual cosa no impedeix que si poden existir dos neuromes en un mateix peu.
Seria una obvietat dir que els esports en els quals es necessiti l’ús dels peus estan més predisposats per patir aquesta malaltia, ja que a excepció de la natació i el ciclisme, en el reste dels esports es sol·licita en major o menor mesura la trepitjada. S’ha de puntualitzar que activitats esportives com l’atletisme són considerats de risc per aquesta afecció. Esports d’alt impacte i salts com el bàsquet o voleibol, i altres amb calçat inadequat (amb tacs) com el futbol o el rugbi també augmenten la possibilitat de patir el neuroma de Morton.
Malgrat que aquesta lesió no és considerada com a greu, sí que és molt dolorosa, arribant a ser una molèstia constant durant el gest de caminar, i impeditiva a l’hora de la pràctica esportiva. A més, es tracta d’un problema que no desapareix per si mateix, i de no tractar-se en els seus primers estadis amb procediments conservadors el seu agreujament conclou amb el pas pel quiròfan.
Símptomes
En general, aquesta afecció no té signes externs, per exemple, embalums. Però, pots experimentar aquests símptomes:
• Sensació de tenir una pedra a la sabata.
• Ardor intens en la bola del peu, que pot estendre’s als dits del peu.
• Formigueig i entumiment en els dits del peu.
Factors de risc
• Tacs alts: Utilitzar sabates de tacs alts o ajustats o amb un mitjó deficient pot ocasionar una pressió extra sobre els teus dits i sobre la planta del peu.
• Determinats esports. Participar en activitats atlètiques d’alt impacte com trotar o córrer pot sotmetre els teus peus a una lesió repetitiva. Els esports que es caracteritzen per l’ús de sabates ajustats, com l’esquí de neu o el futbol, poden exercir pressió sobre els dits.
• Deformitats del peu. Les persones que tenen galindons, dit martell, peu buit, presentant major risc de desenvolupar neuroma de Morton.