ELS PROTECTORS BUCALS, REDUEIXEN LA GRAVETAT DUNA COMMOCIÓ CEREBRAL?


Molts fabricants de protectors bucals afirmen que els seus productes poden reduir la incidència o la gravetat de les commocions. Es solen argumentar tres teories per validar aquestes afirmacions:

Dissolució de la força
Aquest argument suggereix que un protector bucal dissenyat correctament amb la grossor adequat i que protegeixi totes les dents, oferirà una àmplia superfície d’etilvinilacetato que absorbiria i dissiparia un cop ascendent a la mandíbula.

Reducció de l’impacte sobre el complex articular cranià mandibular
Quan s’emporten uns protectors bucals ajustats adequadament, augmenta l’espai entre el cap de l’epicòndil i el crani. A l’impacte, aquest augment de l’espai pot ser suficient per reduir o evitar qualsevol impacte entre el cap i la fosa temporal.

Estabilització del cap
En estrènyer fort les dents en un protector bucal, l’esportista pot activar els músculs del cap i el coll fins al punt de què, durant l’impacte, es redueixen les forces de rotació del cap i es produeixi un arc de rotació més petit. Segon les teories, aquestes forces de rotació són especialment perjudicials per a la gravetat de les commocions.
Actualment no hi ha cap prova científica que confirmi l’existència d’alguna relació entre les commocions i l’ús de protectors bucals. Malgrat això, els investigadors volen seguir buscant alguna dada científica vàlida per confirmar o rebutjar aquesta postura.

Segons el Dr. Paul Piccinini (Odontòleg esportiu): “No hi ha cap ciència que doni suport a l’ús de protectors bucals al futbol per evitar les commocions cerebrals ni per millorar el rendiment. Però, hi ha una gran quantitat de proves científiques relacionades amb els avantatges dels protectors bucals per evitar les lesions dentals i orals en el futbol. Els protectors bucals s’han de portar amb l’objectiu d’evitar lesions dentals, però el seu disseny ha de complir una sèrie de característiques important (tenir la superfície de protecció, l’ajust i la grossor adequats) que també poden ajudar a estabilitzar la mandíbula i esvair les forces quan es produeix l’impacte”.