PROS I CONTRES DE LA CAFEÏNA AL FUTBOL


cofee

Els efectes estimulants de la cafeïna no són nous, es coneixen i utilitzen des de fa desenes d’anys. Per molts futbolistes i esportistes en general, la cafeïna és per molts una font d’energia imprescindible.
Què és la cafeïna
És una substància natural que s’obté de les llavors i de les fulles del cafè, del te i d’altres vegetals. Un dels efectes més coneguts és que és un estimulant del sistema nerviós central que fa que ens sentim més energètics i alerta, alleugerint la fatiga i la somnolència.
Les principals fonts de cafeïna es troben en el cafè, té, guaranà, begudes de cola i altres begudes refrescants de les denominades energètiques, i fins i tot, poden trobar-se en quantitats baixes de cacau i derivats.
Quan hem de prendre-la
La cafeïna s’aconsella prendre-la 1 hora abans de l’exercici, en condicions de repòs, ja que el pic màxim de concentració en sang s’assoleix en aquest temps, mantenint-se estable entre 3-4 hores (malgrat que variï segon la font de cafeïna i les diferències metabòliques individuals), per la qual cosa ens assegurem uns nivells òptims durant la prova o entrenament. Hi ha bons estudis sobre l’ús de cafeïna a l’exercici de resistència, com el futbol, les carreres de llarga distància o ciclisme. Quasi tots els estudis diuen que la cafeïna millora el rendiment en un 11 % i permet que l’esforç sembli un 6 % més fàcil.
És una substància dopant?
La cafeïna té una acció estimulant, i com tal és triba a la llista de substàncies dopants del Comitè Olímpic Internacional condicionada a certes dosis. Aquesta dosi corresponent a la quantitat de cafeïna que s’ingeriria bevent vuit tasses del cafè que es pren habitualment.
Que efectes té en el nostre rendiment esportiu?
Pros de la cafeïna
• Reducció de la sensació de fatiga durant l’exercici.
• Augment de la lipòlisi: s’alliberen àcids grassos lliures, de forma que els músculs usen aquest greix com combustible, reduint la necessitat d’utilitzar el glucogen.
• Vasodilatació i, per tant, augment del flux sanguini, transport d’oxigen i de nutrients dels músculs.
• Estimulació del sistema nerviós central, amb efectes psicològics d’eufòria i activació que augmenten la tolerància de l’esportista davant l’esforç.
Contres de la cafeïna
• Poden emmascarar la fatiga: perquè no és percep la necessitat de descans augmenten, per tant, les possibilitats de lesió a causa del sobre entrenament.
• El seu consum pot donar lloc a l’aparició de dependència, malgrat amb una síndrome d’abstinència molt més benigne que en altres casos; mal de cap, irritabilitat i somnolència.
• Estimula la secreció gàstrica d’àcid i pepsina, el que origina intolerància gàstrica.
• A dosis altes produeix excitació, ansietat i insomni.
• En el cas d’una competició, els simples nervis abans de començar poden suplantar l’efecte de la cafeïna, amb la qual cosa un cafè abans pot empitjorar les coses (massa nerviosisme, excitació o aparell digestiu massa actiu…).
Com veiem tot és molt subjectiu en el tema de la cafeïna i l’esport. A uns els hi anirà bé i altre fatal. Amb la qual cosa és un mateix i les seves sensacions el que decidirà si la cafeïna li aporta alguna millora al rendiment o no. El que sí que està clar és que una bona hidratació i alimentació superen amb escreix qualsevol efecte que pugui tenir la cafeïna. Cap suplement li permetrà compensar una dieta esportiva deficient.