AUGMENT NOTABLE DE FUTBOLISTES AMB SÍMPTOMES DE DEPRESSIÓ


depresion

Segons un estudi del FIFpro, el confinament i la crisi del coronavirus haurien provocat aquesta patologia. El nombre de futbolistes professionals que ha assegurat que presentava símptomes d’ansietat i depressió ha augmentat notablement des de la imposició de les mesures de confinament per reduir la propagació del coronavirus, segons un estudi realitzat pel sindicat mundial de jugadors (FIFpro) i les Facultats de medicina d’Àmsterdam.
Segons aquest treball sobre l’impacte psicològic que la pandèmia pot haver generat en els jugadors, fet a Austràlia, Bèlgica, Nova Zelanda, Noruega, Escòcia, Sudàfrica, Suïssa i Estats Units, s’ha doblat el percentatge de futbolistes professionals que assegura patir aquests símptomes de depressió.
Durant el confinament viscut l’any passat, FIFPro i els seus afiliats van fer una enquesta entre 1602 jugadors de països que han implementat mesures dràstiques per frenar a la Covid-19. Van participar 1134 homes (26 anys de mitjana) i 468 dones futbolistes (23 de mitjana).
Més d’un 10% de futbolistes amb símptomes
El 22 per cent de les dones futbolistes i el 13 per cent dels homes van presentar símptomes que corresponen a un diagnòstic per depressió: així com de 18 per cent de les dones i el 16 per cent dels homes van informar de situacions d’ansietat generalitzada.
“El percentatge de jugadors/es que va informar de patir símptomes va ser notablement superior entès els que es preocupaven pel seu futur en la indústria del futbol, segons conclou l’estudi” apunta FIFPro, que recorda que en altre fet entre 307 jugadores en desembre i gener, l’11 per cent de les futbolistes i el sis dels homes van informar de símptomes coincidents amb un diagnòstic de depressió.
“Aquestes xifres mostren que hi ha hagut un notable increment de jugadores que manifesten símptomes d’ansietat i depressió des del cessament d’activitats en el futbol professional degut al coronavirus, em temo que aquest és també el cas pel conjunt de la societat, que afronta una situació d’emergència sense precedents a causa de la Covid-19, assenyala el mèdic en cap de FIFPro, Vincent Goutterbarge.
Vulnerabilitat dels futbolistes
“En el futbol, els joves dels dos sexes ha hagut de fer front de manera sobtada a l’aïllament social, a la suspensió de les seves vides laborals i als dubtes sobre el seu futur”. Alguns podrien no estar ben equipats emocionalment per afrontar aquests canvis, i els animats a buscar l’ajuda d’alguna persona en la qual confinin, o d’un professional de la salut mental” apunta, per altra banda, precisa que “és positiu observar que la majoria dels jugadors entrevistats saben que tenen un lloc al que anar si presenten problemes de salut mental. Això demostra que el futbol professional és més conscient que mai doni la importància de la salut mental”.
La investigació de FIFPro, considera el sindicat, mostra que els futbolistes són tan susceptibles als problemes de salut mental com la població general, assegura que treballa en el desenvolupament d’un ‘kit’ d’eines per aquesta qüestió que va a distribuir entre els seus afiliats durant els mesos vinents i que proporcionarà assistència bàsica als que necessiten suport.
“Aquestes noves xifres són summament preocupants, i estem amb tots aquells futbolistes que estan afrontant problemes de salut mental” indica per la seva banda el secretari general de FIFPro, Jonas Baer-Hoffmann.
Suport entre futbolistes
El capità de la Juventus, Giorgio Chiellini, i la defensa de l’Olympique de Lyon, Lucy Bronze, membres del Consell Mundial de Futbolistes de FIFPro, insten als seus companys de professió a donar-se suport mútuament durant la pandèmia.
“És molt important que els futbolistes, igual que les famílies i altres comunitats, cuiden uns d’altres durant aquests temps de dificultat, romanent en contacte telefònic o per videotrucades. Mantenint-se en contacte amb els companys d’equip, especialment si sospites que podrien estar ansiosos o deprimits. Mantinguem un elevat esperit d’equip inclòs quan no hi ha futbol”, comenta Chiellini.

Font: FIFA