FRACTURES DELS DITS DELS PEUS


Qualsevol dit del peu pot patir una fractura, i més si parlem de jugadors de futbol, que malgrat que tinguin els dits protegits per les botes, tot pot passar amb un esport de contacte com és el nostre.

Un dit fracturat sol notar-se dolorit, inflamat i sensible al tacte i l’ungla pot tenir una coloració alterada. Amb molta freqüència el metge pot diagnosticar la presència d’una fractura del peu basant-se en els resultats de l’exploració física.
Per regla general, el tractament consisteix a pegar el dit fracturat al dit adjacent (encintat), però si el dit sembla estar anormalment corbat, els fragments d’os han de tornar a col·locar-se en el seu lloc.
Els dits del peu poden trencar-se si els hi cau a sobre un objecte molt pesat, o a conseqüència d’un cop molt fort, com pot ser una puntada forta en un terreny de joc.
Símptomes
El dit fracturat sol notar-se dolorit, sensible i estar inflat. Sovint, la sang s’acumula per sota de l’ungla del peu, sobretot si el dit del peu va ser aixafat, donant-li un color púrpura-negre.
Les fractures del dit gros del peu tendeixen a ser més greus que les d’altres dits. El dolor és més intens, i hi ha més inflor i hematoma. El subjecte pot ser incapaç de caminar.
Diagnòstic
• Avaluació mèdica.
• A vegades, radiografies.
Amb freqüència el metge pot diagnosticar la presència d’una fractura del peu basant-se en els resultats de l’exploració física. Per regla general, no es necessiten radiografies perquè el tractament és el mateix tant si el dit del peu està fracturat com si no.
Si el dit gros del peu s’ha fracturat o si un dit del peu està clarament fora de la seva posició (desplaçat) o girat, se sol·liciten radiografies preses des de diferents angles.
Tractament
• Sindactília al dit adjacent (cerclatge amb esparadrap).
• En certes lesions, re alineació dels ossos trencats.
• Sabates còmodes o calçat especialment dissenyat.
Generalment, l’únic tractament necessari per a una fractura d’un dit del peu consisteix a col·locar una sindactília (un cerclatge amb esparadrap al dit adjacent) durant vàries setmanes.
Si un dit del peu es doblega de forma anòmala, pot ser necessari procedir a la reva re alineació (reducció).
Si s’ha acumulat sang sota l’ungla del dit del peu, el metge pot alliberar-la i alleujar el dolor fent un petit orifici en l’ungla amb una agulla o amb un filferro calent (dispositiu d’electró cauterització). Per regla general, aquest procediment (anomenat trepanació) es realitza en només uns segons i no es necessiten analgèsics. Si el dit gros del peu està fracturat, no s’ha de posar pes sobre el peu lesionat i s’ha d’utilitzar una sabata especialment dissenyada per les persones que s’han sotmès a una cirurgia del peu. Aquestes sabates tenen punteres obertes, tancaments amb velcro i una sola rígida. Es deuen programar cites de seguiment amb un traumatòleg.
Si una fractura es produeix en un dit del peu diferent del dit gros, s’han d’utilitzar sabates còmodes que protegeixin el dit fracturat. El calçat ample i suau exerceix menys pressió sobre el dit del peu, que està inflamat, i el calçat de sola rígida protegeix la fractura. Si caminar amb el calçat ordinari és massa dolorós, es poden utilitzar sabates o botes especialment dissenyats per persones que s’han sotmès a cirurgia del peu.