PERQUÈ DEIXAR ELS ALIMENTS ULTRA PROCESSATS


ultraprocesados

Hi ha raons digestives per deixar d’una vegada els aliments ultra processats. A més, tenint la possibilitat de consumir aliments frescos, molt més saludables que els que comprem embassats en el supermercat. Tampoc és una novetat que si hi ha de primer el consum de productes frescos i seguir un patró de dieta mediterrània per damunt de productes envasats i industrials. Els estudis que es realitzen aixequen cada dia més les alarmes sobre l’impacte dels aliments ultra processats en la nostra salut. Un fet molt important, ja que s’estima que el consum d’aliments i begudes d’aquest tipus suposen entre el 25 i el 50% de la ingesta total calòrica a Europa i en països de renda mitjana alta.

La relació entre ultra processat i salut
L’augment de pes té relació amb el consum d’ultra processats, en cas de diabetis, de síndrome metabòlic – un grup de factors de risc que inclou obesitat abdominal, nivells de sucre en sang, nivells baixos de colesterol HDL (el bo) i alts de LDL (el dolent), triglicèrids, i hipertensió -, sobre la fragilitat en els majors i fins i tot sobre la mortalitat (el seu consum augmenta en un 62% el risc de morir per qualsevol d’aquestes causes – . Ara un nou estudi associa un major consum d’aquest tipus d’aliments i begudes amb el càncer de colon.
La primera cosa que hem de tenir en compte és que els ultra processats són aliments formats per cinc o més ingredients. Es tracta d’additius, colorants o conservants, és a dir, són substàncies que no tenim habitualment en la cuina de la nostra casa. L’Institut de Salut Global de Barcelona, centre impulsat per la Fundació La Caixa, és l’Entitat que ho ha investigat i que associa el càncer de còlon al consum d’ultra processats.
Els productes ultra processats que es poden trobar a qualsevol supermercat són snacks, dolços o salats, brioixeria industrial, begudes ensucrades, productes precuinats i preparats congelats, llaminadures, lactis ensucrats i sucs embassats, que poc o gens tenen a veure amb l’aliment al qual volen semblar-se.
Segons la investigació, des del punt de vista de salut hi ha dubtes sobre l’impacte dels ultra processats en la salut a causa de:
• El seu alt contingut en sucre, greix i sal. Són aliments insans totalment.
• El mateix processament al qual estan sotmesos aquests aliments per augmentar la seva vida útil mitjançant additius podria suposar un risc per la salut.
• Normalment vénen embassats en plàstics que poden produir transferència d’algunes substàncies tòxiques als aliments.
Ultra processats i càncer
En un estudi publicat a la revista científica Clinical Nutrition, s’han analitzat els qüestionaris sobre la freqüència de consum d’aliments realitzats durant un any a quasi 8.000 persones per estudiar la relació entre els ultra processats i el càncer de colon, pròstata i càncer de mama. La meitat dels enquestats acabaven de rebre el diagnòstic d’un d’aquests càncers, mentre que la resta eren persones sanes de característiques similars d’edat, de sexe i estat de salut.
Segons els resultats, el consum d’ultra processats no augmenta el risc de tenir càncer de pròstata. La cosa canvia en càncer de mama i s’ha observat certa associació en dones joves en edat fèrtil i en fumadores i exfumadores. El tabaquisme és un factor de risc pel càncer de mama i se sap que fumar i alguns factors dietètics poden tenir efectes sinèrgics en el desenvolupament del càncer, com podria ser el cas del consum d’aliments i begudes ultra processats.
On si s’ha apreciat relació entre major consum i augment del risc és en el càncer de còlon, on un 10 % més de consum d’ultra processats augmenta un 11 % el risc de desenvolupar un tumor.
Salut digestiva i ultra processats
Un dels grans problemes és que els ultra processats semblen anar guanyant terreny i estar substituint en l’alimentació a aliments frescos o mínimament processats, una cosa que irremeiablement comportarà un efecte negatiu sobre la salut de la població. Des de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició, s’afegeix que una recent revisió d’investigacions en la revista Obesity Reviews sobre l’efecte dels ultra processats en el tub digestiu ha observat un augment de malalties, com la síndrome d’intestí irritable i la dispèpsia en adults. Existeix cert grau d’evidència, tanmateix, sobre la relació dels ultra processats amb un augment de prevalença de càncer en el tub digestiu, com el càncer d’estómac i el càncer colorectal.