VITAMINA K I L’ESPORT


ka

La vitamina K, o fitomedianona, és una vitamina amb moltes propietats per la vida, i també algunes per l’esport. Sobretot destaca per la seva acció en la cura dels ossos i per prevenir les hemorràgies internes.
Les vitamines són importants per un bon rendiment en la vida i en l’esport, i també ho és la vitamina K.
Dintre de la vitamina K, existeixen tres grups: la K1, la K2 i la K3, igual que les vitamines del grup B es divideixen en varies cadascuna amb els seus avantatges. La vitamina K necessita l’absorció de bilis i greixos per poder absorbir-se, a més s’emmagatzema per poc temps en el fetge.
Una de les seves principals avantatges de la vitamina K és la seva utilitat per la coagulació de la sang, que evita hemorràgies interna i inclou també en la mineralització i reabsorció del calci en ronyó, pot ser bona per tractaments d’osteoporosis.
En l’esport és sobretot important pel seu paper en els ossos.
Es pot trobar la vitamina K en fetge, fonts animals, xai, pollastre, vedella, pipes de gira-sol, verdures de fulles verdes. La vitamina k1 es troba sobretot en verdures i hortalisses, la K2 d’origen animal i la K3 és sintètica. És necessari mantenir una bona dosi, ja que, malgrat que moltes persones no la coneixen, la seva carència pot donar lloc a conseqüències importants.
Com poden veure, no existeix una gran quantitat d’avantatges en la vitamina K, sent les principals el seu paper en la coagulació de la sang i en els ossos, però aquestes són importants per les persones. No és fàcil veure deficiència d’aquesta vitamina, així que no sol haver-hi problemes amb això.
Dèficit de vitamina K
Tenir un dèficit d’aquesta vitamina és quelcom perjudicial per a la salut. Això es deu al fet que un dèficit de vitamina K pot ocasionar diversos problemes de coagulació en sang, fet que els sagnats siguin molt més intensos; o problemes d’hematomes en la nostra pell. A més, si no tenim la quantitat adequada de vitamina K en el nostre organisme, es poden produir problemes en l’àmbit ossi, com increment del risc de patir d’osteoporosi i inclús un debilitament general dels nostres ossis. Per regla general, aquests són els riscos més comuns, quan es té un dèficit d’aquesta vitamina:
• Aparició d’hematomes amb major facilitat.
• Increment del sagnat quan ens fem ferides, i fins i tot sagnats interns.
• Anèmia, a causa de la pèrdua de sang.
• Increment del risc de patir osteoporosi.
• Major probabilitat de presentar calcificació en les artèries.
• Descens de la força òssia.