FRUITES D’ESTIU AMB MÉS ANTIOXIDANTS


Les típiques fruites habituals de l’estiu, sobretot aquelles que llueixen cridaners colossos com el vermell, morat o blau són molt riques en substàncies bio actives com antocianines i carotens , que les confereixen importants propietats antioxidants i un ampli ventall de saludables efectes fisiològics. Encara ens queda estiu per testar-les.
Com sempre insistim, la fruita s’ha de consumir durant no l’any, però els experts destaquen que l’estiu pot ser una època idònia per aficionar-se a la seva inclusió a la dieta diària, sobretot, per part d’aquells més renuents, donada l’àmplia varietat de fruites disponibles en aquesta època de l’any, moltes d’elles com a propietats organolèptiques que les fan més atractives.
Albercocs, cireres, préssecs, paraguaians, nectarines, nabius, gerds, móres, entre altres, són algunes de les fruites riques en antocianines i carotens. Les antocianines són un tipus de flavonoide d’extraordinari poder antioxidant, la qual cosa significa que preveu en enfront del deteriorament cel·lular, un procés implicat en l’envelliment i en determinats processos patològics. Aquest pigment és el responsable del cridaner color blau i morat en algunes fruites i verdures.
Els efectes de les antocianines per la salut inclouen:
• Poder antioxidant.
• Prevenció del dany cardiovascular.
• Efecte antitumoral i anticancerós.
• Millora del perfil lipídic.
• Prevenció de malalties degeneratives.
• Acció antiinflamatòria.
• Millora de l’agudesa visual i el deteriorament cognitiu.
• Millora de la macrobiòtica intestinal.
Altre element característic de la fruita de temporada en estiu són els carotens, que són els pigments que donen el característic color vermell, ataronjat o groguenc a algunes fruites. Verdures d’intens color verd com
Altre element característic de la fruita de temporada en estiu són els carotens, que són els pigments que donen el característic colo vermell, ataronjat o groguenc a algunes fruites. Verdures d’intens colo verd com bròquil, espinacs, o bledes també són riques en carotens.
Les propietats dels carotens inclouen:
• Efecte antioxidant: el que produeix l’efecte negatiu dels radicals lliures de l’oxigen o l’estrès oxidatiu provocat per malalties que s’inicien a escala cel·lular.
• Afavoreixen la salut mental i cerebral.
• Contribueixen a la salut ocular.
• Redueixen el risc cardiovascular.
• Milloren la salut metabòlica.
• Presenten propietats anticancerígenes.
• Aporten beneficis per la pell.
• Proporcionen beneficis pel sistema immunitari.
A més d’aquestes substàncies les fruites contenen altres com fibra, vitamines, àcid, cítric… i totes elles conformen el que es coneix com a matriu alimentària que és la que aconsegueix els efectes saludables beneficiosos, donat que es genera un efecte sinèrgic “per això és major el benefici que aporta, per exemple una fruita rica en vitamina C a prendre suplements de vitamina C”.

Cireres, mores, granades

Encara totes les fruites de temporada són interessants aquest especialista destaca la riquesa en antioxidants d’una fruita disponible ara i la temporada de la qual està pròxima a finalitzar com és la cirera, igual que d’altre propi d’aquest moment i del final de l’estiu, com és la móra, així, com de la granada, disponible aquesta quasi tot l’any. “És un bon moment per consumir fruites vermelles i fruites del bosc”.
Els experts recomanen consumir fruites de temperatura i de proximitat per la important contribució d’aquest comportament aporta a la sostenibilitat ambiental. A més aprofitar l’oferta disponible en cada moment permet “anar variant la dieta durant tot l’any, amb els avantatges que això suposa des del punt de vista organolèptic”.
Les recomanacions de consum de fruita per part de les autoritats sanitàries incloent ingerir tres o més racions de fruites al dia. La suma de fruites i verdures hauria de suposar, almenys, cinc racions.
Les propietats nutritives de la fruita no varien substancialment depenent del grau de maduració, però si es modifiquen el mode notable les seves propietats organolèptiques, d’aquí la conveniència de tractar de consumir les fruites en el seu punt òptim de maduració.
La fruita verda, més indigesta
La fruita verda conté més tanins, als que deu l’acidesa, aspror i astringència de la fruita quan encara no ha madurat, per això en aquest moment resulta menys digestible, i que en madurar es van descomponent donant lloc a les antocianines. El midó de la polpa en madurar va originant molècules com la fructosa, un sucre responsable de dolçor de la fruita, característics del punt de maduració. “I la fruita madura té en general major índex glucèmic que la fruita verda”.
Els experts recorden que la fruita és molt versàtil i pot ser consumida, a més de sola, formant part de plats preparats, com enciams, guarnicions i saltejats.
Millor emmagatzemar-les separades
Respecte a la conservació en aquesta època de l’any la millor opció forma de conservar-les primer és a l’aire lliure i no estan encara madures, dipositar-les al frigorífic.
A l’hora d’emmagatzemar la fruita a casa és preferible no mesclar diferents varietats. La raó és que l’etilè que desprengui pot interferir en la maduració. Aquesta pot ser la raó de què a vegades ens trobem amb algunes peces que passen d’estar verdes a començar a podrir-se. És preferible no mesclar en un mateix fruiter peces de diferents varietats per no interferir en el procés de maduració d’unes sobre altres”.