CHAMPIX, EL FÀRMAC FINANÇAT PER LA SEGURETAT SOCIAL PER DEIXAR DE FUMAR


Des de 2020 el Sistema Nacional de Salut inclou entre els seus medicaments de finançament públic el Champix, un fàrmac que ajuda a les persones a deixar de fumar. L’efectivitat de la vareniclina, principi actiu del medicament, és del 40% encara deu complementar-se amb teràpia supervisada pels metges de capçalera.
La vareniclina que es comercialitza sota el nom comercial de Champix, va obtindre la subvenció des de l’1 de gener de 2020. Des d’aquell moment els pacients que vulguin deixar de fumar al nostre país no tenen que fe enfront dels 200 euros que costa el tractament, tenint en compte que el preu mitjà de cada envàs és de 60 euros i la durada és de dotze setmanes.
Per Andrés Zamorano, president del Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme, es tracta d’una gran fita que fa molt temps reclamant-lo. A Espanya moren al voltant de 60.000 persones a l’any a conseqüència del tabac i som un dels països europeus amb major nombre de fumadors.
Amb aquesta mesura s’aconsegueix baixar l’índex de tabaquisme a Espanya, que assoleix el 22,1% dels ciutadans, sent el percentatge del 34% en la franja d’edat compren dida entre els 15 i 64 anys. Pels professionals, l’ús d’aquest fàrmac no es concep sense una teràpia amb el metge de família, perquè només combinat ambdós es podran obtenir resultats reals al taquisme de la Societat Espanyola de Medicina General i de Família, que opina que el fàrmac per si mateix no serveix, sent necessari que als pacients se’ls prescrigui, a més a més de la vareniclina, un tractament cognitiu-conductual.
Per saber perquè és tan efectiva la vareniclina i perquè s’ha de combinar amb teràpia és necessari saber com funciona el fàrmac, si és segur i en què consisteix aquesta teràpia.
Així funciona la vareniclina del Champix
Per saber perquè és tan efectiva la vareniclina i perquè s’ha de combinar amb teràpia.
La vareniclina és un fàrmac que simula els efectes de la nicotina, però sense crear addicció. questa substància bloqueja els receptors nicotínics i segrega una petita quantitat de dopamina, una hormona associada amb la felicitat i el plaer que ajuda a sobre portar la síndrome d’abstinència.
El tractament amb aquest medicament dura dotze setmanes. En la primera fase s’introdueix el fàrmac mentre el pacient segueix fumant. Aquesta combinació de tabac i pastilles es perllonga durant les dues primeres setmanes del tractament, tres en el cas que els pacients tinguin un alt nivell de dependència. Des d’aquest moment es va augmentant la dosi de vareniclina fins a assolir el termini estipulat.
Els efectes secundaris pel consum de Champix, nom comercial de la veraniclina, són molt reduïts. Es tracta d’un fàrmac segur que, a vegades, pot provocar nàusees, cefalees, atordiment, insomni o intranquil·litat en els primers dies del tractament.
La seva eliminació és per via renal per la qual cosa, excepte en pacients amb insuficiències renals, tot el món pot consumir-lo de manera segura i eficaç.
¿En què consisteix la teràpia complementària?
El tractament amb vareniclina deu combinar-se amb una teràpia que ajudi a obtenir millors resultats. Combinar el fàrmac amb aquesta teràpia multiplica per tres les possibilitats de sumar un nou exfumador.
Aquest tractament complementari és una teràpia cognitiva-conductual que pretén fer que el pacient conegui els seus hàbits de consum i els canviï. Un dels principals recursos és portar un registre dels cigarrets fumats. En ell s’ha d’apuntar la data, l’hora de consum i una valoració de les ganes de fumar en una escala del 0 a 10.
Aquest registre es complementa durant la primera setmana i és realment útil perquè el metge i pacient puguin conèixer en què àmbits i moments del dia on s’hi ha de treballar més. La lluita per la subvenció de tractaments antitabac no és nova. Els experts fa anys que demanaven a les administracions el finançament d’aquest tipus de fàrmacs.