ARTROSCÒPIA DE MALUC EN FUTBOLISTES


La pràctica esportiva aporta a la població uns beneficis generals indiscutibles. Mantenir un bon estat físic, ajuda al nostre sistema cardiovascular a millorar la funció del cori l’intercanvi d’oxigen en els pulmons. El sistema múscul-esquelètic també surt reforçat amb una pràctica regular d’esport. Les articulacions, els músculs i els ossos en general mantenen un millor metabolisme amb la realització d’una pràctica esportiva regular.
Però en ocasions, la pràctica de l’esport també ens porta lesions. Sense dubte, les lesions musculars són les més freqüents en la majoria d’esports, amb trencament de fibres i les conegudes “agulletes” per a la majoria de la població que inicia una activitat física. Els esports com el futbol, les arts marcials, hoquei…,, que exigeixen una flexió i girs del maluc d’una forma repetida poden donar-nos problemes a aquesta articulació. Els practicants d’alta intensitat, o els professionals d’aquests esports, necessiten hores d’entrenament i competició que produeixen milers de repeticions de moviments que tanquen aquesta articulació mitjançant la flexió i rotació interna en nombrosos cicles.
Aquesta situació es pot complicar en casos de joves en edat de creixement durant la pubertat. La realització d’aquests esports, poden afavorir en alguns d’ells un major creixement d’unes zones del maluc que augmenten aquests impactes.
El maluc quan presenta algunes deformitats com les conegudes en el pinçament femoroacetabular de maluc, es produeix un impacte en les parts toves de l’articulació que queden atrapades, i es produeix un trencament progressiu de les mateixes. Aquesta circumstància porta a molts d’ells a lesionar-se també el cartílag de l’articulació.
Una correcta diagnosi i tractament d’aquestes situacions, ens permet evitar una progressió de símptomes com el dolor, la limitació de mobilitat per la rigidesa i una recuperació de les activitats, tant del dia a dia, com les laborals i esportives. L’artroscòpia de maluc és una tècnica quirúrgica que utilitzem de forma regular des de fa dècades, desenvolupant i definint noves patologies, nous tractaments i programes integrals de diagnosi, tractament i recuperació per aquestes lesions.

Dr. Roberto Seijas
Institut Cugat