MALGRAT ESTIGUIS VACUNAT DE LA COVID-19, CAL TAMBÉ PROTEGIR-SE DE LA GRIP


Les mesures de prevenció i control de la pandèmia també reduïen el contagi i la circulació de la grip, però s’han relaxat gràcies, precisament, a la vacunació contra la Covid.

Se sap que la Covid-19 i la grip té nombrosos punts en comú. Sobretot, la manera en que es propaguen i molts dels símptomes que generen. És per això que moltes de les persones que en el seu moment van intentar minimitzar la gravetat de l’actual pandèmia es van referir a ella amb el terme pejoratiu “d’una gripecita”.

No obstant, també estan clares des de fa molt temps les diferències entre les dues malalties, que van des de alguns símptomes (per exemple, la perdia de l’olfacte i el gust, que es produeix en molts casos amb la COVID però no amb la grip) i el moment en que aquests signes apareixen fins les taxes de mortalitat dels dos problemes.

La diferència d’arrel és que les dues són causades per virus diferents. La grip és ocasionada pels virus de la influença A i B, mentre que la COVID es deu a un coronavirus anomenat SARS-COV-2

Degut a això, les vacunes contra una malaltia no protegeixen contra l’altra. Al menys per ara no existeix cap evidència científica que així ho testifiqui. Per tant, la vacunació contra la COVID -que en Espanya va assolir fa poques setmanes l’objectiu de superar el 70 % de la població- no exerceix com escut contra la grip estacional.

Tampoc la vacuna de la grip protegeix contra la COVID. Encara que en aquest sentit convé matisar amb els resultats d’alguns estudis sobre la qüestió.

Efecte de la vacuna contra la grip en pacients amb COVID

La vacuna de la grip si exerceix una protecció contra els símptomes més greus de la COVID. Així ho afirmen els resultats d’una investigació de científics d’Estats Units, publicats el mes passat a la revista especialitzada PLOS One.

Segon el treball -el més ampli realitzat fins ara a aquest respecte, dons v analitzar les dades de quasi 75.000 pacients -, la vacuna contra la grip redueix el risc de patir accident cerebrovascular, sèpsia i trombosi venosa profunda en pacients amb COVID-19.

A més, la vacuna contra la grip també contribueix a reduir, de forma significativa, les probabilitats de que els contagiats per COVID tinguin que anar a urgències o ser ingressats en una unitat de cures intensives.

Si bé a Espanya les citades xifres de la vacuna contra la COVID fan que el procés d’immunització estigui avançat, els resultats de l’estudi són importants sobretot si es pensa en que, en altres països, les campanyes de vacunes avancen amb major lentitud.

Importància de la vacunació contra la grip

Per la resta, i més enllà d’aquesta possible ajuda contra les morbiditats derivades de la de la COVID-19, hi ha diferents motius pels quals cuidar-se de la grip durant la temporada de freds que s’acosta serà molt important.

En primer lloc, pel fet de que el risc de mortalitat de la COVID-19 augmenta a més del doble si al mateix temps es contrau la grip. Així ho va determinar un estudi publicat per The British Medical Journal. Per tant, és una mesura de protecció per quins contraguin la COVID malgrat esta vacunats contra ella.

En segon termina, perquè la reducció de la incidència de la COVID obre la possibilitat al “retorn” d’altres virus,  amb els de la influença, i també de bacteris com el pneumococ. Aquest és el causant de la pneumònia, la causa de la mort que més havia crescut a Espanya en els anys previs a la pandèmia.

A finals de maig s’havien tot just 4.698 casos de grip en tot 2021, d’acord amb els Informes de Vigilància de l’Institut de Salut Carles III. En els anys anteriors, per aquelles mateixes dates, el nombre de casos rondava el mig milió.

¿Per què aquesta baixa incidència de la grip?

El confinament, destaquen els experts, és la causa principal. Però a més va haver-hi un augment en la vacunació antigripal: s’estima que la campanya 2020-2021 va assolir al 70 % en la població major de 65 anys d’edat, el grup de risc més important.

Aquesta xifra va representar un augment notori en relació a anys anterior, quan només rebien la vacuna contra la grip, de mitjana, el 58% d’aquesta població. Però, malgrat aquest augment, no es va assolir l’objectiu proposat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS): vacunar al 75 % d’aquest grup d’edat.

La grip no ha desaparegut. Es més, reduïda l’expansió del COVID, pot arribar amb més virulència que fa anys.

Grups de risc per la vacunació

Per tot això, en les seves recomanacions en front a la grip de 2021-2022, el Ministeri de Sanitat destaca el possible “efecte sinèrgic observat entre els virus de la grip i el SARS-COVID-2”. Afegint que es realitza un èmfasi especial en augmentar les cobertures de vacunacions en front a la grip.

I aquesta èmfasi especial s’ha de posar especialment en “el personal sanitari i sociosanitari, persones majors, preferentment a partir dels 65 anys, i persones de qualsevol edat amb condicions de risc”.

En quant als grups de població pels quals es recomana especialment la vacunació, “no hi ha canvis respecta a l’any passat, malgrat de que l’Associació Espanyol de Pediatria (AEP) ha sol·licitat en temps i forma la inclusió dels nenes de fins 59 mesos d’edat (4 anys i 11 mesos) com un grup de risc”.