HERPES ZÒSTER, INFECCIÓ VIRAL


L’Herpes Zòster és una infecció viral que causa una erupció dolorosa. Malgrat que l’herpes zòster es pot manifestar en qualsevol part del cos, la majoria de les vegades apareix com una sola franja d’ampolles que envolta el costat esquerre o dret del tors.
L’herpes zòster és causat pel virus varicel·la-zòster, el roman inactiu en el teixit nerviós a prop de la medul·la espinal i el cervell. Anys més tard, el virus pot reactivar-se com herpes zòster.
Aquest virus no és una afecció que posi en risc la vida, però potser molt dolorosa. Les vacunes poden ajudar a reduir el risc de tenir herpes zòster. EL tractament primerenc pot ajudar a escorçar una infecció per herpes zòster i disminuir la possibilitat de complicacions.
La complicació més comuna és la neuràlgia postherpètica, que fa que l’herpes zòster faci mal durant molt temps després que les ampolles hagin desaparegut.
Símptomes
HERPETÒLEG POP-UP DIALOG BOX
Els signes i símptomes de l’herpes zòster generalment afecten una petita secció del costat del costat del cos. Alguns d’aquests signes i símptomes són:
• Dolor, cremor, entumiment o formigueig.
• Sensibilitat al tacte.
• Una granellada vermella que apareix uns dies després del dolor.
• Ampolles plenes de líquid que s’obre i formen crostes.
• Picó.
Algunes persones també presenten el següent:
• Febre.
• Mal de cap.
• Sensibilitat a la llum.
• Fatiga.
El dolor sol ser el primer símptoma de l’herpes zòster. Per algunes persones, pot ser intens. Segons la ubicació del dolor, a vegades poden confondre’s amb un símptoma de problemes que afecten el cor, els pulmons o els ronyons. Algunes persones experimenten dolor per l’herpes zòster sense arribar a desenvolupar l’erupció.
El més habitual és que l’erupció de l’herpes zòster es desenvolupi com una franja d’ampolles que envolta el costat esquerre o dret del tors. A vegades, l’erupció de l’herpes zòster es produeix al voltant d’un ull o en un dels costats del coll o la cara.
Consulta al teu metge immediatament si sospites que tens herpes zòster especialment en els següents casos:
• Tens dolor i granellada prop dels ulls. Si no es tracta, aquesta infecció pot derivar en danys permanents en els ulls.
• El risc de patir complicacions augmenta considerablement amb l’edat.
• Si tu o algú té un sistema immunitari debilitat (a causa del càncer, medicaments o malalties cròniques).
• La granellada és generalitzada i dolorosa.
Risc real de contagi
Una persona amb herpes zòster pot transmetre el virus varicel·la zòster a qualsevol persona que no sigui immune a la varicel·la. Per regla general, es produeix per contacte directe amb llagues obertes de la granellada de l’herpes zòster. Una vegada infectada, la persona tindrà varicel·la, però no herpes zòster.
Per algunes persones, la varicel·la pot ser perillosa. Fins que es formi la crosta sobre les ampolles de l’herpes zòster, pots contagiar i deu evitar el contacte físic amb qualsevol persona que encara no hagi tingut varicel·la o que no s’hagi aplicat la vacuna contra la varicel·la, especialment persones amb el sistema immunitari debilitat, dones embarassades i nadons.
Factors de risc:
• Tenir certes malalties: Malalties que debiliten el teu sistema immunitari, com el VIH/SIDA i el càncer, poden augmentar el teu risc de contraure herpes zòster.
• Sotmetre’s a tractaments oncològics. La radiació o la quimioteràpia poden reduir la teva resistència a les malalties i desenvolupar l’herpes zòster.
• Prendre certs medicaments. Els medicaments dissenyats per preveure el rebuig d’òrgans trasplantats poden augmentar el risc de contraure herpes zòster, igual que l’ús perllongat d’esteroides, com la prednisona.
Complicacions:
• Neuràlgia postherpètica.
• Pèrdua de la visió.
• Problemes neurològics.
• Infeccions de la pell.
La prevenció és mitjançant la vacuna contra l’herpes zòster, ja que pot ajudar a prevenir aquesta afecció.