SÍMPTOMES DE PATIR LA VARIANT ÒMICRON


La nova variant de coronavirus es diferencia d’altres ceps en la forma de manifestar-se. La nova variant del coronavirus coneguda com a Òmicron preocupa als científics per la rapidesa en la qual es propaga i, també, per l’alta possibilitat de reinfecció que sembla tenir el nou cep, segons assenyala l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en un informe.
Mentre els científics investiguen a correcuita les característiques d’aquesta nova variant, van sortint detalls de com es manifesta aquest virus en les persones que estan infectades. Hi ha diferències respecte a altres variants, com la Delta, que és la més comuna a Europa, de moment. La variant Òmicron presenta altres característiques.
Fatiga
Els investigadors han detectat un símptoma molt particular de la Covid-19 de les dades més freqüents donats en el cas de la variant Òmicron. No és altra que la fatiga, que de moment sembla ser el símptoma més comuna fins ara en aquesta variant.
Aquest problema de la fatiga es pot donar també en altres malalties, com un refredat comú, per la qual cosa resulta molt difícil de detectar si ens fem una prova. Per això, els especialistes recomanen fer-nos una prova immediatament si ens adonem d’aquest símptoma o altres que puguin fer-nos pensar en la Covid.
Una sensació de cansament, esgotament i de dolor, a vegades en diversos grups musculars del cos.
Altres símptomes
S’han observat símptomes lleus com irritació de gola, mal de cap, i símptomes greus com febre i insuficiència respiratòria. Però hi ha una estreta dependència de l’estat de vacunació en la qual ens trobem, les condicions de comorbiditat i història d’infeccions naturals.
Els símptomes més comuns de les infeccions per SARS-Covid-19, inclosos els que se senten amb Òmicron, inclouen febre o calfreds en el cos, tos, mal de gola, falta d’aire o dificultat per respirar, fatiga o dolors musculars o corporals, mal de cap, congestió o secreció nasal, nàusees o vòmits i diarrea.
Qualsevol d’aquests símptomes, poden aparèixer de dos a catorze dies després d’estar exposat a la SARS.Cov-19. Aquests símptomes poden ser greus o molt greus, o presentar menor gravetat (asimptomàtics).
Però, les primeres investigacions sobre el nou cep, no sembla causar tan greus símptomes com els que s’han vist dels derivats d’infeccions com Delta. Amb aquesta nova variant no s’experimenta pèrdua de gust ni d’olfacte que han patit els infectats per altres variants.
Però, l’OMS adverteix que, si bé la variant Òmicron pot causar menys casos greus que la delta, podria augmentar les hospitalitzacions i, desafortunadament, les morts si continua sent més contagiosa i causa més infeccions en general.
Prevenció del contagi
Cal insistir que la prevenció és la millor arma que té la humanitat per no contagiar-se Les Vacunes es consideren, ara per ara, la millor mesura de protecció contra malalties greus i la mort per variants de SARS-Covid-19.
L’OMS insisteix que les mesures més eficaces són:
• Mantenir una distància física de, com a mínim un metre amb els altres.
• Portar una mascareta ajustada que tapi boca i nas.
• Obrir finestres per facilitar la ventilació d’habitacions, despatxos…
• Evitar espais mal ventilats o amb molta gent.
• Mantenir les mans netes.
• Tossir o esternudar amb el colze o un mocador doblegat.
• I, sobretot, vacunar-se.