ÒMICRON


Sense dubte, la paraula Òmicron s’ha convertit en menys d’un mes en un vocable que té a tota la humanitat molt present. Malgrat la gran activitat de contagi que porta aquesta variació de la Covid-19, són molts experts els que asseguren que pot ser el principi del final de la maleïda pandèmia.
Tot el que s’ha de conèixer d’Òmicron:
QUÈ ÉS ÒMICRON

És el nom de la darrera variant del coronavirus. Segons l’Organització Mundial de la Salut, es tracta d’una variant divergent amb un alt nombre de mutacions. Si la comparem amb l’última variant coneguda, la delta, òmicron en te més mutacions a la zona d’unió en els receptors i en algunes de les proteïnes. Això significa que són diferents. També sabem que òmicron es propaga de forma molts més ràpida que altres variants.
SÍ, LES PERSONES VACUNADES ES CONTAGIEN
Estar vacunat amb la pauta completa no implica que siguin eficaces. Però sí que són molt importants per evitar que la malaltia progressi molt greument en el teu cos. Les vacunes redueixen la progressió de la malaltia, però no eviten el contagi; la malaltia es produeix, però es converteix en molt lleu en la majoria de les persones. Les vacunes preveuen: l’hospitalització, complicacions greus i la mortalitat. Els anticossos protegeixen a l’individu, de manera que la gravetat de la malaltia sigui molt menor i la resolució de la mateixa sigui més ràpida.
ELS SÍMPTOMES D’ÒMICRON
A diferència d’altres ceps, òmicron només produeix símptomes en el tracte respiratori superior, que es manifesten amb:
• Mal de gola.
• Mucositat nasal.
• Molèsties respiratòries moderades.
• Cansament i malestar general.
• Tos.
Òmicron no arriba als pulmons, es queda a la via aèria superior sense arribat a pulmó. Pot ser que aquesta sigui l’explicació perquè sigui més transmissible, ja que està en zones més exposades a la sortida del virus per la mucosa respiratòria. I també per això els símptomes varien i s’associen a una simptomatologia catarral. De fet, la pneumònia bilateral que va provocar tants morts a les primeres onades ara són molt més rares.
Amb òmicron no apareixen ni la falta d’olfacte (anòsmia) ni falta de gust. Tampoc apareix la dispnea (falta d’aire i la febre no és tan alta.
REINFECCIONS
Malgrat hàgim estat contagiats per la SARS-Covid 19 des que es declarés la pandèmia el març del 2020, podem tornar a contagiar-nos. La reinfecció pot ser més lleu perquè es desenvolupen anticossos contra els antígens, però en existir mutacions del virus, ningú està exempt de contagiar-se d’una nova variant. Per posar un exemple, cada any el virus de la grip muta i ens contagiem alguna vegada.
Ha de quedar clar que la vacunació no preveu ni la infecció ni les reinfeccions.
TERCERA DOSI DE REFORÇ I LA PROTECCIÓ ENFRONT DE ÒMICRON
Cada dia són més els diferents grups de població que han rebut ja la tercera dosi de vacunació per reforçar la resposta immune. Segons els viròlegs, la tercera dosi hauria de protegir més enfront de qualsevol dels ceps perquè a major nivell d’anticossos, major nivell de protecció. De fet, es produeixen menys casos de reinfeccions en persones que ja s’han posat les tres dosis. Aquesta dosi de reforç no només protegeix enfront de òmicron sinó també contra les variants anteriors (britànica, delta…)
SERVEIXEN ELS TESTOS D’ANTÍGENS PER ÒMICRON
Si serveixen per reconèixer a una persona contagiada amb SARS-COV2 de la variant òmicron. Si el test dóna positiu hi ha una certesa de més del 95% de ser positiu i té molt pocs falsos positius. Per això, aquesta prova només és vàlida quan és positiva.
¿ÉS ÒMICRON MÉS TRANSMISSIBLE I MENYS GREU AUGURA LA FÍ DE LA PANDÈMIA?
Hi ha un corrent que comença a creure que el fet que cada vegada més gent s’hagi contagiat i com que els símptomes són més lleus, fa que molts creguin que estem assistint a la final de la pandèmia.
La realitat és que en el cas del coronavirus no hi ha millor virtut que la cautela. Els microorganismes tendeixen a disminuir la seva virulència per una qüestió de supervivència. Malgrat que hi hagi una sensació que aquesta variant és menys important, es fa necessari mantenir les mesures epidemiològiques de transmissió, utilitzant la mascareta, l’aïllament dels casos positius, i la ventilació dels llocs tancats.
Ara com ara, es fa difícil predir l’evolució de la pandèmia i de les mutacions.
ALTRES APUNTS D’ÒMICRON
• No hi ha dades que avalin si aquesta nova variant fa distincions per sexes. El que si sembla és que afecten els dos sexes.
• No hi ha dades per dir que òmicron produeix una afectació més lleu, perquè ben podria ser a la nostra immunitat ja més reforçada.