QUÈ ÉS LA FLURONA I QUINS SÓN ELS SEUS SÍMPTOMES


El govern d’Israel va anunciar, quasi al finalitzar el 2021, que va detectar el seu primer cas de flurona en una embarassada de 30 anys; i altres països també han donat a conèixer aquests casos,. La flurona és una infecció simultània de Covid-19 i grip. La paraula Flurona prové de la unió entre flu, grip en anglès i ‘rona’, contracció del coronavirus, encara que no es tracta d’un nom científic. De moment, no s’ha demostrat que els pacients que van contraure aquesta doble infecció hagin presentat un quadre simptomàtic més greu.
¿És més greu tenir la grip i la Covid a la vegada?
No se sap. De moment, no està clar si la doble infecció pot causar una malaltia més greu i com els dos agents virals interactuen entre si, malgrat que generalment un patogen prevaleix sobre l’altre. Però, és probable que una coinfecció en un pacient fràgil pugui tenir un curs més complex, ja que coexisteixen dues accions inflamatòries que poden ocasionar, fins i tot, importants, problemes respiratoris.
¿Una coinfecció és inusual?
No, en les pandèmies de grip les coinfeccions bacterianes són una de les principals causes de mortalitat, però s’ha detectat que són menys comunes entre les persones que contrauen la Covid-19, al punt que no es recomana usar antibiòtics per aquest tipus d’infecció. Cal mencionar, que s’ha detectat coinfeccions entre la SARS-Cov2 i altres virus respiratoris, com rinovirus, enterovirus, grip i altres coronavirus del refredat d’acord amb una publicació de The Lancet del 25 de març de 2020.
¿És possible diferenciar els símptomes de la grip i de la Covid-19?
No. Tenen símptomes similars, l’única forma de saber distingir la Covid de la grip és fer un diagnòstic amb un hisopat diferenciat. La grip, per regla general, comença amb febre alta, fatiga, dolors musculars, tos o congestió nasal. La Covid-19 (Òmicron) presenta símptomes variables i preval el dolor de gola, el refredat i la secreció nasal. La pèrdua del gust i l’olfacte ja no són símptomes freqüents.
¿Com podem protegir-nos de la flurona?
Per limitar el risc de contraure la flurona, els especialistes recomanen la vacuna contra la grip i la Covid-19. Si bé el risc de contagi sempre és latent, amb les immunitzacions es mitiga el risc de contraure una malaltia greu.
La vacuna és molt important per combatre la infecció.