LA FIFA ASSEGURA QUE NO HI HA CONNEXIONS ENTRE MORTS SOBTADES I LA VACUNA DE LA COVID-19.


La FIFA desmenteix que 21 jugadors hagin mort per mort sobtada en el que durant l’any 2021 a conseqüència de les vacunes subministrades per la Covid—19.
Circulen per les xarxes socials diversos continguts virals que relacionen la vacunació contra la Covid-19 amb un suposat augment de morts sobtades derivades de problemes cardíacs entre futbolistes de la FIFA al llarg de 2021.
“Entre 2001 i 2020, la mitjana de morts anuals de jugadors professionals FIFA per mort sobtada cardíaca va ser d’aproximadament de 5. Cap any va tenir més de 9 morts. 2021 ja en porta 21. L’anomalia estadística és evident i no es pot ocultar” assenyala un d’aquests continguts que s’han fet virals. Altres associen aquests suposats casos a la vacunació: “Els dubtes cardiovasculars han estat augmentant en aquest any i tot després les vacunacions” assegura altre contingut.
La FIFA desmenteix un augment de decessos per mort sobtada entre els seus jugadors
Però, la FIFA ha confirmat que aquestes afirmacions són ‘notícies falses’, ja que la federació internacional no té coneixement d’un augment d’episodis d’aturades cardíaques. També ha desmentit aquest contingut el responsable del Registre de Morts Sobtades Cardíaques adscrit a la FIFA, el doctor Florien Egger, que analitza aquests casos anualment i no observa un augment de morts de jugadors per aquesta causa arran de la campanya de vacunació.
Des de la federació internacional de futbol també es descarten que existeixi “cap cas d’aquest tipus relacionat amb les persones que reben una vacuna Covid-19, per la qual cosa ha titllat aquest contingut de ‘fake news’.
De fet, la FIFA assegura estar en contacte regular amb els principals centres d’investigació i experts per estudiar la varietat de temes mèdics que afecten els seus jugadors.
El Comitè encarregat del registre de morts sobtades cardíaques de la FIFA descarta un augment d’aquesta afecció.
El doctor Florian Egger, responsable del Comitè encarregat del registre de Morts Sobtades cardíaques adscrit a la FIFA (FIFA-SCD), ha assenyalat que els esdeveniments cardíacs després de la vacunació que s’han propagat per les xarxes socials i la premsa sensacionalista és una prova anecdòtica fins ara.
A més, Egger puntualitza que l’anàlisi de les dades utilitzades per donar suport a la notícia falsa és ‘ràpid i brut’ i remarca que les dades de la FIFA sobre les morts sobtades dels jugadors encara s’està processant. Els informes de casos de l’any 2020-2021 encara no s’han revisat i examinat en detall presentant atenció a les causes mèdiques, subratlla l’expert en relació amb les dades oferides en el contingut viral.
Un mitjà israelià es basa en una pàgina de Wikipedia per extraure les dates
Alguns dels virals citen, com a font de la seva informació, al mitjà de comunicació israelià Real-Time News que el 13 de novembre va publicar un article titulat “L’epidèmia dels esportistes. En el mateix s’assenyala que des de desembre, 183 atletes professionals, entrenadors i atletes universitaris i juvenils han col·lapsat sobtadament i 108 han mort. Les xifres, segons assenyala el mitjà provenen d’una investigació pròpia.
Entre els exemples dels col·lapses de futbolistes professionals se cita a Sergio Agüero (FC Barceleona) i Christian Eriksen (Inter de Milà). Però entre els exemples de jugadors morts no es dóna cap exemple d’esportistes d’elit.
És necessari informar-nos bé i està molt atent a les ‘fakes news’ i no deixar-nos portar per alarmismes completament falsos.