ELS BENEFICIS DE LA MÚSICA PER ENTRENAR


És molt habitual veure a les persones en el gimnàs o corrent amb els auriculars posats. Evidentment, no quan estem entrenant amb l’equip per seguir les ordres de l’entrenador o preparador físic. Però, quan ho fem pel nostre compte, la música és una gran aliada pels nostres entrenaments. Pot semblar una ximpleria, una elecció personal sense més. Però el cert, és que escoltar música per entrenar reporta grans beneficis.
Beneficis de la música
El primer de tots és la distracció. Segur que si sou dels que escolteu música entrenant o si pregunteu a algú que entreni amb els auriculars, el primer que us dirà és que ho fa per no avorrir-se. Però hi ha molt més que això. El cert és que la distracció que suposa escoltar música fa que siguem menys conscients de l’esforç que estem realitzant. Fins i tot aconsegueix que tinguem un rendiment de fins a un 15% més que si entrenem sense música.
Quan sentim cançons que ens agraden, que ens transmeten bonics records fa que ens transportem fins allà i deixem de pensar en l’ara. Això fa, que els entrenaments siguin molt més entretinguts i ens costi menys suportar l’esforç físic. A més, si optem per cançons amb un ritme ràpid, com el pop, rock, etc., fa que inconscientment augmentem a velocitat dels exercicis.
La música obté que canviem el nostre estat d’ànim entrenant o sense entrenar. Per això, és recomanable una llista de cançons més ‘mogudes’ per obtindre un major rendiment. Ja que, si optem per balades o cançons més lentes baixarem el ritme de manera inconscient. La nostra ment tendeix a adequar el ‘tempo’ de la música amb els nostres moviments. No escoltem la nostra respiració. Pot semblar una bajanada, però a moltes persones els succeeix. Quan estem corrent al carrer o al gimnàs sense música escoltem la nostra respiració. Notem com s’augmenta la nostra freqüència cardíaca i això fa que ens cansem abans. Per això, podem provar de córrer un dia amb els auriculars o podem comprovar si aguantem més així o fins i tot si obtenim córrer més de pressa.
Bàsicament, el que la música en l’entrenament obté és que augmenti la nostra concentració en l’entrenament. Perquè ens aïlla d’alguna manera de l’exterior i ens centra en el que estem fent en aquest moment. Ens ajuda a augmentar la motivació. Com hem dit, utilitzar les cançons apropiades pot fer que millorem fins a un 15% el nostre rendiment. A més, fa que disminueixi la nostra sensació d’esforç i que assolim aguantar més temps entrenant.
Perills
No hauria de passar res si estem atents, però el perill d’entrenar amb música han de veure amb la seguretat. Sobretot, si ho fem quan correm al carrer o muntem en bicicleta. Si correm per una senda on no hi ha tràfic, o per qualsevol parc, en una pista d’atletisme… no hi ha cap problema. Però, si ho fem pel carrer a la ciutat potser perillós no escoltar el que passa al nostre voltant. I encara més perillós si escoltem música anant en bicicleta. Si ho fem per llocs on no hi ha cotxes no passaria res. Però si rodem per carreteres o carrer no hauríem de portar els auriculars.
¿Quina música podem escoltar?
Segons un estudi de la Universitat de Ghent a Bèlgica, les cançons que escoltem influeixen en el ritme de moviments. Ja hem recalcat que la ment, de manera inconscient, tendeix a coordinar el ritme de la música amb el nostre moviment. En aquesta investigació, que es va publicar a la revista ‘Plos One’ s’explica que les cançons més simples o que ens vénen més a gust, és a dir, aquelles que coneixem i ens omplen d’energia, són les més positives d’escoltar. Enfront, les cançons més complexes poden afectar negativament al rendiment.
Arribats a aquest punt, ja sabem què escoltar música per entrenar té grans beneficis. Però, ara hem de determinar el que hauríem d’escoltar. Si el nostre objectiu és millorar el rendiment, aguantar més i fer-lo a millor ritme hauríem d’elaborar una ‘playlis’ més animada. Tindrem que pop, les cançons llatines, el rock aconseguiran que el nostre rendiment sigui molt millor. Pels més valents, el House, techno o el hard techno poden ser una música adequada.
Però, també podem optar per escoltar música mentre fem ioga, pilates o altres esports que són més relaxats en moviment o amb més esforç mental. En aquest cas, les cançons més lentes, fins i tot sense lletra amb un ritme relaxant poden obtindre un major rendiment fent aquests exercicis.
En resum, la música obté que ens concentrem més, que rendim millor i que disminueixi la sensació d’esforç. Tres coses més que positives en el dia a dia d’una persona que sol fer esport. Però, si som dels que correm pel carrer, hauríem de tenir molta més cura a l’hora de portar auriculars. Encara que podríem fer-ho sempre que els portem a un volum que ens permeti escoltar el que succeeix al nostre voltant. Per últim, per obtindre el màxim rendiment és preferible escollir cançons conegudes, mogudes i que aconsegueixin motivar-nos.